Visina učešća ZZO HNK-a Zavoda u nabavci pelena za inkontinenciju povećana sa 70 KM na 110 KM mjesečno

Zbog povećanja cijena pelena za inkontinenciju, u posljednjem tjednu mjeseca srpnja, na prijedlog direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a, mr. sc. Ane Vidačak, dr. med., a u cilju zaštite i zadovoljstva osiguranika, Upravno vijeće ZZO HNK-a donijelo je odluku o povećanju visine učešća Zavoda u troškovima nabavke pelena za inkontinenciju sa 70 KM na 110 KM mjesečno.

Odluke o visini sudjelovanja ZZO HNK-a u troškovima nabavke ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja u primjeni je od 1.08.2023. godine.

Povećanjem učešća Zavoda, uprkos povećanju cijene pelena na tržištu, broj pelena koji osiguranici mogu uzeti na teret sredstava Zavoda, na mjesečnom nivou, značajno povećan.

Osiguranici koji su već dobili potvrde za ortopedsko pomagalo pelene za 7/8/9 mjesec moći će dobiti razliku učešća Zavoda. Za realizaciju razlike učešća trebaju se, od 1.08.2023. godine, obratiti nadležnom područnom uredu Zavoda, gdje će dobiti smjernice za ostvarivanje ovoga prava.

Radi boljeg razumijevanja nastale promjene odnosno značaja povećanja učešća Zavoda, trena istaći da je cijena jedne pelene za inkontinenciju koju osiguranici najčešće realizuju iznosila 0,87 KM. Učešće, Zavoda od 70 KM mjesečno, osiguranici su mogli ostvariti pravo na. 80 pelena mjesečno. Povećanjem cijena, pelene za inkontinenciju koje su koštale 0,87 KM po komadu sada koštaju 1 KM po komadu. Povećanjem visine učešća Zavoda, sa 70 KM na 110 KM mjesečno, osiguranici mogu ostvariti pravo na 110 pelena mjesečno umjesto dosadašnjih 80 pelena.  

Za sva dodatna pitanja, informacije i pojašnjenja osiguranicima je dostupna Stručna služba Zavoda na telefon broj 036/355-398 ili 036/446-445.

(NovaSloboda.ba)