Zlatko Topčić premijerno promovisao novi roman u okviru „Mostarskog ljeta“

Premijerna promocija novog romana pod nazivom „Anadolovo pismo“ autora Zlatka Topčića upriličena je sinoću Narodnoj biblioteci Mostar u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Radi se o jednom specifičnom žanru, trileru, koji je zasnovan na stvarnim istorijskim događajima gdje je pisac sebi dao umjetničku slobodu da iskoristi svoju maštu, odnosno, fikciju da razriješi jedan istorijski događaj koji je do dana današnjeg ostao nerazriješen“, rekao je direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević.

Autor je naglasio da je na neobičan način započeo svoj književni put, sa 18 godina, pod pseudonimom Gold Taucher, pišući kriminalističke romane i novele, te da se na „mjesto zločina“ vraća tačno 50 godina kasnije.

„Ovo je na neki način mali jubilej. Kao osamnaestogodišnji student objavio sam prvi triler i evo tačno pola vijeka poslije vraćam se, na mjesto zločina i pišem ponovo krimić, triler, roman ‘Anadolovo pismo’ koji je, između ostalog, jedno semantičko polje. Govori o našim muhadžerima u Turskoj. Iznenađujuće je kako malo knjiga ima na tu temu imajući u vidu da između 5 i 7 miliona naših Bošnjaka su porijeklom i koji žive u Turskoj. To na neki način popunjava tu neku prazninu, na način koji je, siguran sam, književno relevantan“, navodi autor romana Zlatko Topčić.

Moderator promocije bila je Alema Omerika, a u muzičkom dijelu promocije nastupio je Adnan Pajević.

(NovaSloboda.ba)