Alibegović od sada bez restrikcija može nastupati za košarkašku reprezentaciju BiH

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) danas je obavijestila Košarkaški savez Bosne i Hercegovine da Amar Alibegović u reprezentaciji naše zemlje više neće imati status naturalizovanog stranca.

To znači da košarkaš turskog Bodruma sada bez ikakvih restrikcija i takozvane “zvjezdice” u rosteru može nastupati za “Zmajeve”.

“Mnogo napora je uloženo, stoga smo presretni ishodom. Velika pobjeda Saveza. Isplatio se kvalitetan rad, jedinstvo unutar UO. Ovo je rezultat, prije svega, dobrih odnosa koje smo uspostavili s FIBA u posljednje vrijeme. Znali su cijeniti neke stvari, poput naše odluke da pristanemo s Albanijom na juniorskom EP odigrati meč u drugom terminu umjesto da nam se upiše pobjeda službenim rezultatom. Pokazali smo kooperativnost u još nekoliko situacija, definitivno otvorili novu stranicu u toj komunikaciji s vrhom evropske košarke. Drago nam je i što će reprezentacija s Amarom u ekipi sada dobiti kvalitet više pred nastup na olimpijskim pretkvalifikacijama”, ističe predsjednik Upravnog odbora KS BiH Dalibor Miloš.

Sam proces i “bitka” za status Amara Alibegovića trajali su mjesecima, naglašava direktor reprezentacije Vedran Princ.

“Na kraju, mogu reći da je zaista vrijedilo. Amarova radost kada sam mu javio da je ‘zvjezdica’ konačno skinuta prosto je neopisiva. To je momak koji želi nastupati samo za BiH, dolazio je na okupljanja i kada je znao da vjerovatno neće biti u timu za utakmice. Sada će, eto, igrati u dresu s državnim grbom uz svog rođaka, Luku Garzu. Nema sumnje i da će biti pojačanje, ljubitelji košarke dobro znaju o kakvom se igraču radi”, zaključuje Princ.

Alibegović je trenutno na pripremama reprezentacije za učešće u olimpijskim pretkvalifikacijama, koje se održavaju od 12. do 20. avgusta, saopšteno je iz KS BiH.

(Fena)