Besana noć u Međimurju: Vatrogasci i volonteri osiguravaju nasipe, Mura još narasla

Međimurci su proveli još jednu besanu noć, najkritičnije je u Murskom Središću, a problemi su i u Svetom Marinu na Muri, gdje hitne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće, budući da je Mura ponovo dosegla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.

“Danas su rekordi Mure ponovo srušeni, jer je 543 centimetra trenutno vodostaj rijeke Mure kod Murskog Središća. To je najviše ikad zabilježeno”, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec za Hrvatski radio, te dodao da su, takođe, pratili situaciju na rijeci Dravi koja je cijeli dan imala veliki protok vode iz Austrije i Slovenije i visoke vodostaje. 

Zbog toga je, kaže, ekipa stanovnika, mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hraščan u opštini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina.

Sinoć je bio i sastanak s donjomeđimurskim načelnicima opština s obzirom na visoki vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu. 

“Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. one su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Poturena, a,  za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati”, izvijestio je.

Što se tiče opštine Nedelišće i rijeke Drave, dodao je, sjećamo se svi velike katastrofe iz 2014. godine i činimo sve, pušemo i na hladno da se to ne dogodi.

“U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolisati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu, što čine volonteri i vatrogasci”, rekao je Posavec.  

Habijan: Još držimo sve pod kontrolom, najjači vodeni talas očekujemo sutra

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da još uvijek drže sve pod kontrolom.

“Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta,  i privredni objekti nisu ugroženi.  Trenutno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog talasa kojeg očekujemo sutra, tokom dana”, rekao je.

Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pijeskom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara.

Hrvatsek vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruisali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavaju grade ili nadvisuju i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima.

“Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa klimatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sisteme, a i odbrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike”, kazao je Đuroković, prenosi Hina.

(Fena)