Udruženje logoraša i predstavnici “Kruga 99” odali počast stradalima na “Heliodromu”

Članovi Udruženja logoraša Mostar, predstavnici “Kruga 99“, te CSU profesor sa Državnog univerziteta Southern Connecticut David Pettigrew ispred kapije kompleksa „Heliodrom“ u mostarskom naselju Rodoč položili su cvijeće i odali počast stradalim logorašima.

Na ovaj su način održali i svojevrstan protest protiv izgradnje Muzeja HVO-a na tom lokalitetu.

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović kaže kako su došli na ovo mjesto da bi odali počast svim stradalim logorašima i da bi pokazali, kako navodi, pravo lice onih koji danas grade muzej na ovom prostoru.

“Mi smo već navikli na zatvorenu kapiju, pa samim tim ništa nas ovo nije razočaralo. Samo su potvrdili sve ono što mi godinama govorimo za te ljude koji provode takvu politiku koja je slijed svega što se događalo ’93. i ’94. godine”, rekao je on.

Član Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“ Bojan Šošić dodaje da žele pokazati, ne politički, nego ljudski stav da na ovakvom mjestu i u ovakvim okolnostima nije u redu razmišljati o osnivanju Muzeja HVO-a.

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida sa Državnog univerziteta Southern Connecticut David Pettigrew podržao je, kako kaže, pravo preživjelih na podizanje spomenika na ovoj lokaciji, slobodno okupljanje na komemoracijama i osnivanje muzeja za sjećanje na žrtve i edukaciju javnosti.

On smatra da Muzej HVO-a mora biti osuđen i spriječen, dok spomen obilježja i muzeji za žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini moraju biti podržani od međunarodne zajednice.

“Muzej HVO-a predstavlja negiranje zločina i veličanje osuđenih zločinaca, što je kršenje Krivičnog zakona BiH, kršenje sličnih krivičnih zakona u EU, ali i međunarodnih moralnih normi. Takav muzej za počinioce predstavlja ono što je Raphael Lemkin nazvao ni manje ni više nego drugom fazom genocida kada počinilac nameće vlastiti istorijski narativ i potiskuje sjećanje na žrtve i izdaje istinu”, ističe profesor.

(Fena)