Mostarci uživali u književnoj večeri sa Ruždijom Adžovićem

U Narodnoj biblioteci Mostar večeras je u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“ upriličeno književno veče sa novinarom, publicistom i književnikom Ruždijom Adžovićem.

Mostarska publika sinoć je kroz književno veče imala priliku da se bolje upozna sa cjelokupnim radom i djelom Ruždije Adžovića.

„Ovo nije klasična promocija. Inače, volim da moje promocije ne traju dugo i da to bude više druženje sa publikom. Do sada sam objavio osam knjiga, deveta izlazi za 15. tak dana, knjiga o Abdulahu Sidranu, našem akademiku, proslavljenom filmskom scenaristi, piscu, poeti. Takođe, započeo sam i novi roman radnog naslova ‘Sjena Sergeja Jesenjina’. Za ovu promociju sam pripremio čak i jedno iznenađenje. Ponio sam svoju harmoniku, pa ćemo malo zasvirati i zapjevati“, naglasio je Adžović.

Njegov roman prvijenac „Ogrlica iz Šanliurfe“ čiji se prijevod na engleski jezik nedavno pojavio, naišao je na jako dobar prijem i bio veoma zapažen u Americi.

„Što se tiče knjige ‘Ogrlica iz Šanliurfe’, ovaj roman je u zadnje vrijeme baš ono, da kažem, ‘buknuo’, što me je jako iznenadilo. Doživio je šest izdanja u BiH, na bosanskom jeziku, sada Buybook treba da štampa sedmo izdanje. Objavljen je na turskom i albanskom jeziku i nedavno, u SAD, na engleskom jeziku. Prije mjesec dana je američki Fox News, jedna od dvije najjače kuće u Americi, pisala o mom romanu, što je zaista nevjerovatno. Trenutno se roman prevodi na francuski i arapski jezik, tako da mi je to veliko priznanje i zaista mi je drago“, objašnjava Adžović.

Razgovor sa Adžovićem vodio je književnik Asmir Kujović, dok je moderator promocije bila Selma Aškraba.

(NovaSloboda.ba)