Završena međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2023“

Promocijom romana „Anam’on“ autora Irfana Gazdića i koncertom flautistice Lelye Bayramoğulları i pijaniste Ivana Perkovića, sinoć je završeno ovogodišnje izdanje međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“.

U Narodnoj biblioteci Mostar upriličena je promocija knjige „Anam’on“ autora Irfana Gazdića.

 „Roman ‘Anam’on’ specifičnog, arhaičnog, reklo bi se, naslova, predstavlja jednu priču koja je smještena lokacijski u Sarajevu, ali, definitivno, kada bismo je stavili bilo gdje, u bilo koji grad, ne samo u BiH, nego u svijetu, priča bi funkcionisala. Jedna višeslojna priča između dva prijatelja koja prezentuje jednu svakodnevnicu sa kojom se susreću mladi ljudi. Anam’on je jedna riječ koja je onako široka, deskriptivna. Siguran sam da je svi koristimo jako često u nekom kolokvijalnom govoru, nisam primijetio da je u književnosti, pogotovo u bh književnosti, toliko priutna i zbog toga sam ciljano izabrao tu riječ. Anam’on predstavlja neki entitet koji ne želimo da je blizu nas, želimo da je daleko, najčešće se odnosi na šejtana, sotonu, đavola ili na neku bolest. U ovom slučaju, konkretno, ja sam tretirao kocku kao jednu od anam njegovih alata kojima manipulište i zamajava pogotovo mlade ljude. Smatram da je iz konteksta vremena kojem svjedočimo posebno bitno tretirati te određene sociološke nečistoće koje su prisutne. Anam’on je jedna riječ koja je onako široka, deskriptivna. Siguran sam da je svi koristimo jako često u nekom kolokvijalnom govoru, nisam primjetio da je u književnosti, pogotovo u bh književnosti, toliko priutna i zbog toga sam ciljano izabrao tu riječ. Anam’on predstavlja neki entitet koji ne želimo da je blizu nas, želimo da je daleko, najčešće se odnosi na šejtana, sotonu, đavola ili na neku bolest. U ovom slučaju, konkretno, ja sam tretirao kocku kao jednu od anam njegovih alata kojima manipulište i zamajava pogotovo mlade ljude. Smatram da je iz konteksta vremena kome svjedočimo posebno bitno tretirati te određene sociološke nečistoće koje su prisutne“, rekao je autor romana Irfan Gazdić.

Na Festivalu „Moja prva knjiga“ održanom u Tuzli, u decembru 2021. godine, rukopis je osvojio drugo mjesto za najbolji rukopis.

.

O knjizi je osim autora govorio i doc. dr. Edin Urjan Kukavica. Moderator promocije bila je Selma Aškraba.

U Institutu Yunus Emre Mostar posjetioci su uživali u predivnom koncertu flautistice Lelye Bayramoğulları i pijaniste Ivana Perkovića, kojima je ovo drugi nastup u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Ove godine je potpuno drugi repertoar. Prošle godine smo svirali minijature od turskih kompozitora, a ove godine, kao što nam se i koncert zove ‘Boje svijeta’, imamo različite kompozitore i velikane muzike iz različitih država“, rekla je flautistica Lelya Bayramoğulları.

Ovogodišnja manifestacija „Mostarsko ljeto“ publici je ponudila preko 30 različitih kulturnih i umjetničkih sadržaja. Organizatori manifestacije su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.

(NovaSloboda.ba)