Sunčano uz malo oblačno

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno 10, Bihać 12, Sarajevo i Široki Brijeg 13, Tuzla 14, Zenica 15, Gradačac 18, Mostar i Neum 22  stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo oblačno.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 26 do 32, na jugu do 34 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nastavlja se period povoljnih biometeoroloških prilika.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja.

Tokom prijepodneva svježije i ugodnije, u drugom dijelu dana preporučljivo je biti oprezniji, ne pretjerivati sa aktivnostima, obzirom da će biti vruće.

Takođe, vrijednosti UV indeksa će porasti, stoga je poželjno izbjegavati duže zadržavanje na suncu i djelimično redukovati boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Brojne su dionice sa aktuelnim radovima

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle. I danas očekujemo pojačan promet vozila na većini puteva u našoj zemlji, kao i na graničnim prelazima. Povećan je broj biciklista, motociklista i korisnika električnih romobila, posebno u gradskim zonama. Molimo sve učesnike u saobraćaju da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise. Vozače teretnih vozila molimo da se nakratko isključe iz saobraćaja kada iza sebe primijete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.

Brojne su dionice sa aktuelnim radovima, tako da preporučujemo vozačima da planiraju svoje putovanje u skladu sa očekivanim zastojima.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Ripač- Dubovsko, Bihać-Kamenica i Kiseljak-Busovača, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova) i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima: Bosanska Gradiška, Gradina, Izačić, Velika Kladuša, Doljani i Deleuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)