Magična noć na Žutoj tabiji: Divanhana otvorila Sarajevo sevdah soiree

Sjajnim koncertom sarajevskog benda Divanhana na Žutoj tabiji u Sarajevu, sinoć je počeo prvi festival sevdalinke “Sarajevo sevdah soiree”, čiji cilj je afirmacija i očuvanje tradicionalne narodne pjesme sevdalinke.

Publika je imala priliku uživati u izvođenjima tradicionalnih sevdalinki u prepoznatljivim modernim aranžmanima benda, kao što su “Oj Safete, Sajo, Sarajlijo”, “Emina”, “Sejdefu majka buđaše”, “Crven fesić”, ali i u obradama narodnih i kafanskih pjesama koje korijene vuku iz sevdalinke. Divanhana je publici poklonila i dio repertoara sa novog albuma, izvođenjima pjesama “Ćilim”, “Lola”, “Voće rodilo”, koje su odlično prihvaćene.

“Ponosni smo što je iza nas jedan divan koncert, jedna lijepa noć koju ćemo dugo pamtiti. Stotine glasova pratilo je stihove pjesama i poslalo poruke ljubavi i svedaha sa magične Žute tabije. Vječno smo zahvalni sarajevskoj publici”, izjavila je Selma Droce, koja je energičnim nastupom, uz ostale članove benda, uspjela publiku držati na nogama gotovo sve vrijeme koncerta.

Festival, koji je prepoznat kao novi važan dio turističke ponude grada, organizuju UG ZUP Baščaršija i Turistička zajednica Kantona Sarajevo. Za doprinos očuvanju sevdalinke, Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS, sinoć je Divanhani uručio posebnu zahvalnicu.

I narednih večeri, tačnije do 18. avgusta, Žuta tabija će biti lokacije odakle će se uz zalazak sunca širiti zvuci sevdaha poznatih interpretatora. Večeras publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra”, koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava.

(NovaSloboda.ba)