Roditelji traže od hrvatske diplomatije zaštitu navijača uhapšenih u Grčkoj

Dvadesetak roditelja hrvatskih navijača uhićenih u Grčkoj u ponedeljak je pred hrvatskim ministarstvom vanjskih poslova ponoo tražilo da se njihovu djecu zaštiti od navodno lošeg postupanja grčkog pravosuđa i moguće osvete suparničkih navijačkih grupa. 

Devedeset i osam navijača Dinama iz Zagreba uhapšeno je nakon što je 29. godišnji navijač AEK-a ubijen prošle sedmice u Atini u nasilju uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka. 

Roditelji su na Zrinjevac došli dan pošto ih je primila državna sekretarica Andrea Metelko Zgombić i uvjerila ih da hrvatska diplomatija od prvog dana brine za uslove i bezbjednost pritvorenih Bad Blue Boysa.

Ministarstvo je nakon sastanka saopštilo da je resorni ministar Gordan Grlić Radman u stalnom kontaktu s grčkim kolegom Giorgosom Gerapetritisom i da je u razgovoru s njim u nedjelju “istakao zabrinutosti porodica hrvatskih državljana i važnost pravednog postupanja s pritvorenim navijačima”.

Pozivajući se na diplomatske izvore, grčka novinska agencija ANA objavila je u ponedeljak da je Grlić Radman u tom razgovoru izrazio saučešće zbog smrti grčkog navijača i osudio učestvovanje Hrvata u indcientima.

Hrvatski šef diplomatije, takođe, je izrazio uvjerenje da će grčko pravosuđe provesti objektivnu istragu i zahvalio grčkoj državi i zatvorskim vlastima na saradnji.

Ministar Gerapetritis je uvjerio hrvatskog kolegu da će nezavisno grčko pravosuđe pošteno i nepristrasno istražiti taj slučaj uvažavajući osnovna prava pritvorenih, prenijela je ANA.

Grupa od 98 hrvatskih državljana tereti se za jedanaest krivičnih i prekršajnih djela, a poseban naglasak je stavljen na istragu ubistva navijača AEK-a, za što su osumnjičeni Hrvat, Albanac i tri Grka.

Roditelji i članovi porodica strahuju da će Bad Blue Boysi nakon saslušanja biti premješteni u 16 različitih zatvora, gdje im prijeti odmazda raznih navijačkih grupa. 

Za pomoć su se obratili i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku države Zoranu Milanoviću, te pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter, koja je rekla da će hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova i grčkim institucijama predložiti da ispitaju poštuju li se prava pritvorenih navijača. 

Šimonović Einwalter je dodala da porodice uhapšenih navijača uistinu jesu u teškoj poziciji, posebno jer do njih dolaze razne informacije o tretmanu pritvorenih, prenosi Hina.

(Fena=