“Čuvari formule”, film Dragana Bjelogrlića večeras na Sarajevo Film Festivalu

Reditelj Dragan Bjelogrlić danas je, zajedno sa ekipom filma “Čuvari formule”, razgovarao sa novinarima o tom filmu koji će biti prikazan večeras u okviru 29. Sarajevo Film Festivala. Film govori o humanosti, zajedništvu i empatiji, inspirisan je istinitim događajem u Vinči 1958. godine. U osnovi je to drama, sa elementima trilera.

Prema riječima Bjelogrlića, film priča o događaju od prije više od 60 godina u bivšoj Jugoslaviji, a vjeruje da su pronašli univerzalni jezik kojim su ga učinili razumljivim i publici širom svijeta. Vidio je to, kaže, po reakciji publike nedavno na svjetskoj premijeri u Lokarnu.

Kako je kazao, film su nazvali “Čuvari formule”, jer govori o ljudima koji rade na formuli koja je u stvari formula smrti i ne želeći to, pokreću novu lančanu reakciju koja će dovesti do formule života.

“Za mene su bile najznačajnije te dvije priče, koje su se spojile. Desilo se nešto što je zaista unaprijedilo čovječanstvo, ne samo medicinu, nego kvalitet i mogućnost življenja. To su važne stvari, treba da se pričaju”, naglasio je Bjelogrlić na konferenciji za medije. 

Susret sa novinarima Bjelogrlić je iskoristio i da izraze suosjećanja zbog tragedije koja se prošle sedmice dogodila u Gradačcu.

Ostali članovi ekipe filma “Čuvari formule”, takođe, su sa novinarima podijelili iskustva sa snimanja i rada na filmu. Za svakog od njih bilo je to posebno iskustvo, privilegija, čast i zadovoljstvo. Smatraju da je to važna, priča koja ima toplu i humanu poruku.

Film “Čuvari formule” je adaptacija romana Gorana Milašinovića, inspirisanog istinitim događajem. Radnja prati grupu naučnika u Institutu Vinča, koja provodi tajni projekat a predvodi ga profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na liječenje u Pariz. Francuski doktorski tim, predvođen profesorom Žoržom Mateom, zaključuje da je njihovo stanje kritično. Profesor Mate predlaže da, prvi put u istoriji, bude izvedena delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Uloge u filmu ostvarili su Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc’h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić. Producenti filma su Dragan Šolak i Dragan Bjelogrlić.

Film “Čuvari formule” imao je svjetsku premijeru ranije ovog mjeseca u Lokarnu (Švicarska), a u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će to biti regionalna premijera.

(Fena)

‘Čuvari formule’, film Dragana Bjelogrlića večeras na Sarajevo Film Festivalu

‘Čuvari formule’, film Dragana Bjelogrlića večeras na Sarajevo Film Festivalu

‘Čuvari formule’, film Dragana Bjelogrlića večeras na Sarajevo Film Festivalu