Angažovano žensko autorstvo u fokusu ovogodišnjeg Street Arts Festivala Mostar

Street Art Festival Mostar (SAFMo), 12. po redu, donosi pregršt fantastičnih umjetničkih, muzičkih i konceptualnih aktivnosti koje će se odvijati na ulicama grada od 26. avgusta. do 3. septembra. Impresivni line-up umjetnica i umjetnika različitih stilova, kreira nove uzbudljive susrete i perspektive, te svakako pruža jedinstven doživljaj jednog od najznačajnijih  umjetničkih festivala u regiji, gdje se spajaju ljudi kroz urbanu umjetnost, kreativnost i kulturnu razmjenu.

Murali, instalacije, graffiti, muzički događaji, radionice, izložbe i druženja stvoriće uvijek neponovljivu atmosferu festivala i sadržaj za sve dobne skupine.

Udruženje Rezon, službena platforma SAFMo najavilo je dolazak Lady Aiko (SAD), NeSpoon (Poljska), MoveRama (BiH), Pri Barbosa (Brazil), Cibo (Italija), Ingo Albrecht-Hauser & Mike Okay (Klub7) & Franz Rentsch (Njemačka), Atelje Šoln (Srbija), koji će ove godine  pokloniti umjetnička djela gradu na Neretvi. Specijalna gošća festivala je poznata fotoreporterka Marth Cooper, koja već  četiri decenija fotografiše underground kulturu i uličnu umjetnost širom svijeta.

Zagrijavanje u cijelu umjetničku priču počeće se odvijati već nadolazeći vikend, jer će Karla Ćosić iz Mostara, inače članica SAFMo i Rezon tima, početi raditi na prvom autorskom muralu.

“Karakteristično za 12. festival je što imamo u fokusu angažovano žensko autorstvo i smatramo izuzetno važnim što možemo pružiti podršku umjetnicama na street art sceni”, ističu iz SAFMo tima.

Takođe je najavljen i jedan od najvećih Graffiti jam projekata na ovim prostorima, koji će okupiti dvanaest evropskih i regionalnih autora, što će biti značajan doprinos za dalje razvijanje urbane kulture.

“Ponosni smo što inicijativa opstaje dvanaest godina, te spaja umjetnost i aktivizam, razvija street art scenu i stvara snažnu kulturnu platformu koja podstiče važne i pozitivne promjene, a ostvaruje svoju glavnu ideju – približavanje umjetnosti svima”, kažu organizatori.

SAFMo će biti obogaćen pratećim OFF programom u OKC Abrašević i prostoru Udruženja Rezon, koji će okupiti različite izvođače, kreativce i stvaraoce, gdje će biti prilike za multikulturalne i međugeneracijske susrete, te druženja s umjetnicima.

Više o festivalu možete pratiti na SAFMo društvenim mrežama  i web stranici www.safmo.org

(NovaSloboda.ba)