Pred zgradom Predsjedništva Srbije ostavljeni zahtjevi protesta, jer se Vučić pravi da ih ne čuje

Pred zgradom Predsjedništva učesnici protest “Srbija protiv nasilja” ostavili su sinoć transparent za zahtjevima, čime je završeno ovo okupljanje, 16.to po redu u Beogradu, ovog puta posvećeno prosvjeti.

Novinar i voditelj Smiljan Banjac izjavio je da je to urađeno jer se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “već 16. put pravi da ne čuje zahtjeve protesta”, nakon čega ih je još jednom pročitao sa razglasa na kamionu koji je sve vrijeme bio ispred kolone. 

Uz glasne zvižduke, okupljeni su uzvikivali “Vučiću odlazi”, “Lopovi, lopovi” i “Uhapsite Vučića”. 

Tradicionalno, kraj protesta je obilježen i paljenjem lampi na telefonima, kojima su simbolično “osvijetili” Predsjedništvo uz poruku – “Mi smo svjetlo, a oni su tama”. 

Prethodno su se učesnici protesta zaustavili ispred zgrade ministarstva prosvjete, gdje je profesor iz Kragujevca Milan Jevtić rekao da od tog minstarstva kao ni od cijele vlade ništa ni ne očekuje i da jedino “sami sebi možemo da pomognemo”.

“Ustali ste da se borite, niste pognuli glavu, jer bi to značilo da podržavate zlo”, rekao je Jevtić, naglasivši da se ubistvom učenika u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” desio “najstrašniji košmar”.

Profesor iz Velike Plana Slavoljub Stojadinovć, koji je prije nekoliko godina savladao naoružanog napadača kad je upao u školu i prijetio đacima, istakao je da su već tada morale da se upale lampice za uzbunu, ali umjesto toga desila se tragedija nedavno u Beogradu. 

Učesnici protesta nosili su, centrom Beograda, na čelu kolone velike transparente “Srbija protiv nasilja” i “Studenti protiv nasilja”, skandirali su i “Ostavke, pa robija”.

Sa protesta je poručeno da se neće odustati od borbe, što je, kao je istaknuto, dokazano višemjesečnim protestima.

Poslanik Zeleno levog kluba – Ne davimo Beograd Radomir Lazović izjavio je, za Betu, da bi cijela jesen, poput posljednjeg protesta “Srbija protiv nasilja”, trebalo da bude posvećena problemima u obrazovanju.

(Beta)