Irfan Čengić zvanično kandidat za načelnika optšine Stari Grad: Donosimo novu energiju za Stari Grad

Aktuelni poslanik Socijaldemokratske partije u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić, danas je objavio kandidaturu za načelnika opštine Stari Grad Sarajevo, na prijevremenim izborima, koj bi trebali biti održani u oktobru ove godine.

Čengić je na konferenciji za medije istakao da su mu organi SDP-a dali podršku u kandidaturi, te da ga je koalicija stranaka „Trojke“ (SDP, NIP, NS) predložila, a podršku kandidaturu su mu dale i stranke DF, SBB i Savez za Stari Grad, iako, kako je rekao, to ne znači da su te stranke u koaliciji sa „Trojkom“.

Takođe, naveo je da zajedno sa samostalnim vijećnicima koji ga podržavaju, imaju većinu u Opštinskom vijeću za realizaciju programa i projekata.

“U fokusu moje kampanje i rada će mi biti ljudi. Rad će biti zasnovan na tri osnovna pravca – novi projekti, novi odnos prema ljudima i novo vrijeme bez korupcije, pritisaka i netransparentnosti”, istakao je Čengić i dodao da će detaljan program predstaviti uskoro na programskoj konvenciji.

Smatra da ima dovoljno političkog iskustva, poznavanja uprave, procesa, problema i ljudi u Starom Gradu, te da će od prvog dana moći obavljati dužnost načelnika i da mu neće biti potrebni mjeseci da se upoznaje sa administracijom.

“Interventni zadaci su stabilizpvati stanje, organ uprave vratiti u okvire zakona, pripremiti rebalans i budžet za narednu godinu. Zacrtati jasne ciljeve za mandatni period kroz usvajanje strategije razvoja opštine, a koja nije usvojena u zakonskom roku”, naglasio je Čengić.

U kampanji, kako je rekao, neće se baviti bivšim načelnikom i mogućim protivkandidatima, već će biti fokusiran na svoju kampanju.

Kaže da još ne zna ko su mu protivkandidati, ali ko god da je, svakog protivkandidata će shvatiti ozbiljno.

Poručio je da će građani imati priliku da ocjenu o njegovom radu daju već naredne godine na lokalnim izborima.

Danas su predstavnici „Trojke“ potpisali Sporazum o saradnji i djelovanju na prijevremenim izborima za načelnika opštine Stari Grad Sarajevo 2023.godine, i time se obavezali za nastavak djelovanja zasnovanog na principima i smjernicama dokumenta „Sarajevski dogovor 2020.“, kao što je to bila i praksa ove tri opštinske organizacije nakon raskida koalicije na početku mandata sa strankom bivšeg načelnika, koji je napustio ovaj dogovor.

Sporazum su potpisali predsjednici opštinskih organizacija stranaka trojke i to: predsjednik OO SDP SG Muamer Mekić, predsjednika OO NiP SG Emir Bićo i Naše stranke u Starom gradu Zlatan Ljuhara sa jedne i Irfan Čengić, kao kandidata za načelnika te tri stranke sa druge strane. 

(Fena)