Poslanici PSBiH imenovali Srđana Amidžića za državnog ministra finansija i trezora

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su na današnjoj hitnoj sjednici imenovanje novog državnog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Imenovanje Amidžića za ministra finansija i trezora BiH bilo je potrebno nakon što je prethodni ministar Zoran Tegeltija (SNSD) podnio ostavku zbog imenovanja na dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO).

Prema zakonskim odredbama, potrebno je da Predstavnički dom potvrdi imenovanje ministra koga predlaže predsjedavajuća Vijeća ministara. Amidžić je ranije prošao sve provjere nadležnih institucija kojima je utvrđeno da ispunjava uslove da bude kandiovan za ministra finansija i trezora BiH.

Budući da je Tegeltija obavljao i dužnost zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, poslanici su danas podržali prijedlog predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto (HDZ) da se na tu dužnost imenuje Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Opozicioni poslanici problematizovali su činjenicu da će ovakvim imenovanjima na čelu UIO-a, te na mjestu predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a biti osoba iz SNSD-a budući da ministar finansija i trezora po funkciji obavlja i dužnost predsjedavajućeg Upravnog odbora UIO-a.

U odbranu ovakve postavke stvari na državnom nivou ustala je poslanica SNSD-a Sanja Vulić, koja je kazala da ovo nije prvi slučaj, jer je ista situacija bila kada je direktor UIO-a bio Miro Džakula (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ), a ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ).

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago problematizovao je tokom rasprave jedno od imenovanja, ne navodeći njegovo ime, ali kazavši da je njega supruga optužila za porodično nasilje, te da je o tome, između ostaloga, svjedočila i javno.

Na to ga je upozorila Vulić, koja je kazala da su u pitanju bez dokaza iznesene tvrdnje i pozvala je da se jednako odnosi prema nasilju nad ženama i nad muškarcima navodeći da postoje i poslanici nad kojima žene vrše nasilje.

Da ministar Amidžić ima sve kompetencije da obavlja tu dužnost kazao je poslanik HDZ-a Predrag Kožul, te je pozvao posalnike da podrže njegovo imenovanje jer je u pitanju kompetentna osoba.

Nakon okončane rasprave, poslanici su s 23 glasa ZA, 18 protiv imenovali Amidžića za ministra finansija i trezora BiH, koji je pred njima položio i svečanu zakletvu.

(Fena)