Koncerti ansambla SA Sinfonietta u Spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru

Ansambl SA Sinfonietta najavljuje niz od pet koncerata umjetničke muzike koji će se održati od 25. 8. do 20. 12. 2023. godine u Spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

Koncerti se organizuju uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara. Ansambl SA Sinfonietta, čija je osnivačica i umjetnička voditeljica violončelistkinja Belma Alić, djeluje od 2019. godine.

Ansambl okuplja istaknute profesionalne muzičare i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, čiji je zajednički cilj promoviranje umjetničke muzike kroz prezentaciju djela domaćih i internacionalnih kompozitora. Odabrani program, namijenjen mostarskoj publici, obuhvata opus djela kompozitora različitih epoha i podneblja. U repertoaru se prepliću kompozicije koje su već stekle prepoznatljivost, uz one koje su rijetko izvođene i manje poznate.

Projektu “Zvuk priče” jedinstvenim pristupom muzikologinja Maja Baralić-Materna pruža novu dimenziju. Njen autentičan način prezentiranja kompozitora i njihovih djela upotpunjuje ovaj projekat dubljim slojevima razumijevanja i slušalačke interpretacije. Intenzivan i interaktivan pristup komunikaciji sa slušaocima obogaćuje njihovo razumijevanje repertoara i tehnike izvođenja djela. Sinergija između muzikologa, ansambla i publike rezultira dubokim i sveobuhvatnim doživljajem muzike, te jača vezu između izvođača i slušalaca.

A. M.

(NovaSloboda.ba)