Pretežno sunčano, temperatura do 39 stepeni

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U centralnim i istočnim područjima po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 14 stepeni, Bugojno i Ivan Sedlo 16, Drvar, Livno, Široki Brijeg i Zenica 18, Sarajevo 19, Bihać, Sanski Most i Tuzla 20, Banja Luka 21, Doboj 22, Bijeljina 23, Trebinje 24, Gradačac i Mostar 25, Neum 27 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima, po kotlinama i uz riječne tokove u centralnim i istočnim područjima biće magle.

Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 32 i 39 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Prijepodnevni sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada će se pod uticajem vrućeg i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata javiti tegobe poput malaksalosti, promjene raspoloženja, glavobolje.

Poželjno je izbjegavati duže zadržavanje na suncu jer će vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke, konzumirati dovoljno tečnosti, laganiju hranu, te se pridržavati preporuka nadležnih službi.

Lošiji san usljed nedostatka svježine u noćnim satima, takođe bi mogao dodatno kvariti opštu sliku.

—–

BIHAMK

Pojačan promet vozila na graničnim prelazima Izačić i Bosanska Gradiška

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove vidljivost je smanjena zbog jutarnje magle. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo da se na duže relacije putuje u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Radovi na sanaciji potpornog zida i trupa ceste izvode se na magistralnom putu Bugojno-Kupres (dionici Bugojno-tunel Kupreška vrata), a na mjestu radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakog dana (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Ripač-Dubovsko, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko i Semizovac-Olovo, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova), Stolac i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima Izačić i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila za sada nisu duža od 10 do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)