NAFF postao punoljetan: Svečano otvoreno 18. izdanje u Neumu

Na terasi hotela Sunce u subotu 26. kolovoza svečano je otvoreno 18. izdanje Međunarodnog animiranog filma NAFF 2023.

Svečani program je započeo nastupom Mostar Rock School, nakon čega je nastavljen obraćanjima prijatelja i partnera Festivala, koji NAFF podržavaju godinama.

Predstavnica Ambasade SAD-a u BiH Laura Haugen kazala je, kako im je drago što i ove godine pružaju podršku NAFF-u, na mali ali važan način.

„Više od jedne decenije dajemo male grantove kako bismo omogućili umjetnicima iz SAD-a da prisustvuju Festivalu, predstave svoje filmove, učestvuju kao članovi žirija i drže radionice. Prethodnih godina, na NAFF-u su prikazani mnogi animirani filmovi iz SAD-a i drago nam je što će niz američkih filmova biti predstavljen i u ovogodišnjoj raznovrsnoj listi međunarodnih naslova“’, rekla je između ostalog Haugen u svom obraćanju.

Sve prisutne na terasi hotela Sunce svojim nastupom posebno su oduševili  članovi Inex cirkus teatra, koji su izveli performans s vatrom, a u kome su uživali svi posjetioci.

18. izdanje Festivala službeno je otvorenim proglasila Rajna Rajič, ispred Udružrnja mladih KAN, koja je i organizator NAFF-a.

„Za nas je ova godina posebno bitna, jer slavimo punoljetstvo. 18. godina čiste ljubavi je iza nas, jer animacija je ljubav koja je utkana u svaku nit NAFF-a. Drugačije ne bismo ni opstali. Hvala vam što s nama stvarate nove uspomene“’, poručila je Rajič.

Nakon službenog otvorenja, prikazan je prvi takmičarski program, u okviru koga su posjetitelji mogli uživati u filmovima iz Rumunije, Ukrajine, Njemačke, Holandije, SAD-a i Velike Britanije.

Poslije projekcija prve noći, gosti i prijatelji Festivala uživali su u  partyju na bazenu hotela Sunce.

Tokom trajanja NAFF 2023. biće prikazan ukupno 81 film iz 31 zemlje svijeta. 33 filma biće prikazana u takmičarskom programu, 25 filmova u studentskom autorskom programu, dok će tokom panaroma programa posjetitelji moći uživati u 23. filmska ostvarenja.

U okviru programa, održaće se i stručna predavanja, te radionice, a Festival će svečano biti zatvoren 30. avgusta dodjelom osam nagrada.

(NovaSloboda.ba)