Semiru K. iz Mostara određen pritvor zbog krađe i pružanja otpora

Na prijedlog Kantonalnog tužilašstva HNK-a Mostar, rješenjem Opštinskog suda u Mostaru određen je pritvor u trajanju od najduže jedan mjesec prema osumnjičenom Semiru K. (1974.) iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo  sprječavanje službene osobe u vršenju službene radnje u sticaju s krivičnim djelom iz čl. 65. Zakona o oružju i municiji u HNK i Pproduženo krivično djelo teška krađa.

Osumnjičenom Semiru K. se stavlja na teret da je u vremenskom periodu od 2. do 19. avgusta obijanjem i protivpravnim prisvajanjem stvari i predmeta počinio produženo krivično djelo teška krađa u šest pojedinačnih slučajeva, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata UO ”Ima izać”, Dječji vrtić ”Ulica Krijesnica”, kozmetički salon ”Beauty studio Džana”, UO caffe bar ”Radobolja”, UO caffe bar ”Orange” i UO ”Basket”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Nadalje, 23. avgusta oko 16 sati, u ulici kralja Tomislava u Mostaru, prilikom pokušaja legitimisanja od strane policijskih službenika OKP PU Mostar, osumnjičeni se zaključao u stambeni objekat-apartman i tom prilikom pokušao spriječiti službene osobe u vršenju poslova bezbjednosti, na način da se oglušio na njihove naredbe i dao se u bijeg.

”U jednom trenutku je bio sustignut u ulici kralja Petra Krešimira IV, pri čemu je iz torbice izvadio vatreno oružje-pištolj, za koje nije imao potrebno odobrenje za nošenje i isti pokušao upotrijebiti protiv službenih osoba, nakon čega ga je policijski službenik Đ. Ć.  rukom uhvatio za cijev pištolja, te oduzeo pištolj i odbacio ga na zid koji se nalazio u blizini, pri čemu je osumnjičeni stalno pružao aktivan otpor i nanio povrede policijskom službeniku Đ. Ć. u  predjelu dlanova i zglobova šake”, navedeno je.  

 

Općštnski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Semiru K. jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to keivično djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna.  

Kantonalno tužilaštvo HNK-a, u saradnji sa PU Mostar, nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela.

(Fena)