Arleta Ćehić osvojila drugo mjesto za video rad na “Bienalu Mediterraneo Art Price” u Italiji

Naša istaknuta bh umjetnica Arleta Ćehić juče je dobila vrijedno priznanje svoga rada: drugo mjesto za video rad ” Turning pointe” u kategoriji Fotografija, video art and performance na Bienalu Mediterraneo Art Price 3, održanom  od 5. do 13. avgusta  u Castello di Monteserico,  Genzano gi Lucania u Italiji.

Mediterranean Art Price je bijenalna nagrada, koju je osmislila Fondacija Porta Coeli da proizvede sistematske i značajne pozive za savremenu umjetnost, promovišući razvoj okruženja koje potiče stvaranje odnosa s onim brojnim specifičnostima teritorija i društva koje karakterišu Italiju. Kako bi proizvela susrete i razmjene od kolektivnog i zajedničkog interesa, Fondacija stvara uslove za povezivanje međunarodne umjetničke zajednice sa primjerima i korijenima geografskih, kulturnih i antropoloških konteksta visoke vrijednosti i određenih posebnosti.

Ovo je treće po redu Bienale koje je ove godine imalo 47 finalista iz cijelog svijeta i čiji su se radovi mogli vidjeti u magičnom zamku surealnog pejzaža u Genzano di Lucania.

Inače, Arleta Ćehcenija. Njen rad obuhvata skulpturu, baletsku pedagogiju, koreografiju, kostimografiju, ples flamenca, režiju, fotografiju i videominijature. Po vokaciji je profesor baletske pedagogije i profesor likovnih umjetnosti – akademska skulptorka.

Kao tvorac udruženja Let.ba, posvećena je promociji različitih umjetničkih izraza. Od 2006. godine, umjetnička je direktorica privatne baletske škole Balet Mostar Arabesque, čija su dostignuća priznata na respektabilnim svjetskim takmičenjima.

U sferi likovne umjetnosti, posebno skulpture, Arleta Ćehić je veoma aktivna i uspješna.

Nedavno je izlagala u Veneciji, Londonu i Sao Paulu, a njeni radovi su bili prisutni na brojnim prestižnim izložbama u Parizu, Grenoblu, Americi, Holandiji, Njemačkoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini.

Aktivno živi i radi u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)