Pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada na istoku i sjeveroistoku Bosne i lokalno na području Krajine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo 14, Sokolac 15, Bugojno i Drvar 16, Bihać, Sanski Most i Široki Brijeg 17, Livno, Sarajevo i Zenica 18; Gradačac, Trebinje i Tuzla 19, Banja Luka, Mostar i Zvornik 20, Neum i Stolac 22 stepena.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima prolazna kiša na istoku i sjeveroistoku Bosne. Lokalni pljuskovi sa grmljavinom uglavnom se očekuju na području Hercegovine, jugozapadu Bosne i Krajini, rijetko u centralnim ili sjevernim područjima.

Vjetar većinom slab do umjerene jačine južnog smjera. Povremeno jakih udara vjetra može biti na zapadu, sjeverozapadu i djelomično u centralnim područjima Bosne.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 23 i 29 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Osvježenje, uslovljeno pljuskovima i nešto nižim temperaturama u odnosu na protekle dane pozitivno će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će postepeno oslabiti.

—–

BIHAMK

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, oprez zbog odrona

Zbog saobraćajne nesreće kod mjesta Klokotnica obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Gračanica-Doboj.

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu jutros saobraćajnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima.

Za danas je najavljen početak radova na polaganju završnog sloja asfalta na magistralnom putu Stolac-Ljubinje (na dionici Žegulja-Ljubinje), zbog čega će svakodnevno u vremenu od 08 do 15 sati saobraćaj biti obustavljen. Za vrijeme obustavljanjs, alternativni pravac je Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Brčko-Cerik (Bukvičko brdo) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce (M-1.8 Cerik-Lončari-Brčko, za putnička vozila Donja Skakava-Ulice-Vitanovići).

Zbog sanacionih radova na raskrsnici kod mjesta Rudanka, usporeno se saobraća magistralnim putem Doboj-Rudanka-Johovac i regionalnim putem Razboj-Rudanka.

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakog dana (osim nedelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na magistralnim putevima: Bugojno-Kupres, Ripač-Dubovsko, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko i Semizovac-Olovo, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova), Kladanj (iz smjera Olova), Stolac i Hadžiće.

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila za sada nisu duža od 10 do 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)