Gradonačelnik Kordić: Zajedničkim radom svih nivoa vlasti donijeti Strategiju upravljanja otpadom

Gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić, sa saradnicima, u srijedu je učestvovao na radnom sastanku u Federalnom ministarstvu zaštite okoline i turizma. Domaćini sastanka bili su ministrica okoline i turizma FBiH, Nasiha Pozder i ministar poljoprivrede FBiH, Kemal Hrnjić.

Teme sastanka bile su mulj koji nastaje kao produkt pročišćavanja otpadnih voda, te kako pronaći odgovarajuće rješenje za zbrinjavanje otpada.

Za odvoz mulja sa pročistača otpadnih voda, Grad Mostar izdvaja značajna finansijska sredstva, a preradom mulja, uz dodavanje biootpada, može se dobiti organsko gnojivo koje se koristi za zelene površine. Grad Mostar je stoga odlučio nabaviti komposter kako bi se smanjila količina otpada.

Gradonačelnik Kordić upoznao je predstavnike dva ministarstava s planom prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju „Uborak-Buđevci“ u Mostaru, kojim se planira sanacija i zatvaranje deponije.

Tokom sastanka naglašena je važnost uključivanja u ovu problematiku svih nivoa vlasti, kako bi se zajedničkim radom donijela kvalitetna i provodljiva Strategija upravljanja otpadom.

(NovaSloboda.ba)