MUP Srbije: U međunarodnoj akciji zaplijenjeno 2,7 tona kokaina

U međunarodnoj akciji, koju su predvodili MUP Srbije i Bezbjedonosno-obavještajna agencija (BIA) u koordinaciji s Europolom, na jedrilici u Atlantskom oceanu zaplijenjeno je 2,7 tona kokaina, te uhapšeno šest osoba i zaplijenjeno više od pola miliona eura, saopštio je u petak srbijanski MUP.

U Srbiji je uhapšen organizator kriminalne grupe sedamdesetogodišnji S. K, te još trojica osumnjičenih – N. S. (1988), N. S. (1980) i B. K. (1983).

U akciji je zaplijenjeno i više od 550.000 eura.

Istraga o toj organizovanoj kriminalnoj grupi pokrenuta je u januaru 2022. godine zbog sumnje da se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europsku unije.

U operaciji su koordinirano učestvovalei policije Hrvatske, Španije, Brazila, Francuske, Poljske, Portugala i Slovenije, u okviru operativne grupe “Balkanski kartel”.

Uhapšeno je šest osoba i pretreseno 15 stanova, a osim kokaina i novca zaplijenjena su dva vozila visoke klase, skupocjeni satovi, elektronska oprema, mobiteli.

U sklopu finansijske istrage, blokiran je veliki broj bankovnih računa i nekretnina.

Sumnja se da je ta organizovana kriminalna grupa transportovala kokain iz Južne Amerike, koristeći se jedrilicama, a slanje pošiljki obavljalo se uz korištenje šifrovane platforme za komunikaciju, saopštio je MUP Srbije.

(Fena)