Tajvan se priprema za tajfun, evakuisani građani i otkazani letovi

Hiljade ljudi su evakuirani, a svi domaći letovi otkazani, dok se Tajvan danas priprema za dolazak tajfuna Haikui koji će donijeti obilne kiše i snažne vjetrove na južnom i istočnom dijelu ostrva.

Prema prognozama, Haiku će stići do planinskog i rijetko naseljenog jugoistoka Tajvana u nedelju kasno poslijepodne. U svim gradovima na spomenutom dijelu otoka nastava je otkazana, a radnicima je dodijeljen slobodan dan.

“Očekuje se da će predstavljati značajnu prijetnju većini područja u Tajvanu s vjetrovima, kišama i talasima”, rekao je Fong Chin-tzu, zamjenik direktora centralnog meteorološkog ureda na konferenciji za novinare, pozivajući građane da bude “na oprezu”.

Tajvanska vlada poručila je da je do sada evakuisano više od 2.800 osoba, većinom na jugu i istoku zemlje.

Dvije vodeće domaće aviokompanije otkazale su sve letove za nedelju, a, takođe, su otkazane trajektne linije prema okolnim ostrvima.

“Podsjećam građane da se pripreme za tajfun i paze na svoju bezbjednost, izbjegavaju izlaske ili bilo kakve opasne aktivnosti”, rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Vojska je mobilisala vojnike i opremu kako bi pomogla pri evakuaciji stanovništva, a zatim u saniranju posljedica nevremena.

Prema prognozma, nakon što prođe preko južnog Tajvana, tajfun Haikui će krenuti prema Kini.

Posljednja velika oluja koja je pogodila Tajvan bio je tajfun Bailu, u kome je 2019. godine jedna osoba poginula, javlja Radio Slobodna Evropa.

(Fena)