MUP KS: Uhapšene tri osobe koje se sumnjiče za krijumčarenje ljudi

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 33. godišnjeg državljanina Iraka K. B., 51. godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine E. Nj., te 37.godišnjeg državljanina Turske I. O. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje osoba.

U petak su policijski službenici slobode lišili 37. godišnjaka I. O. na području opštine Novo Sarajevo. Ličnim i pretresom stana koji je osumnjičeni koristio pronađeno je i oduzeto više stotina različitih dokumenata – pasoša, ličnih karti, vozačkih dozvola, te drugih dokumenata i javnih isprava izdatih u Republici Turskoj. Također, među ostalim, pronađen je gotovi novac u iznosu od 27.700 eura, kao i određena količina gotovog novca u TRY i RSD valuti, saopšteno je iz MUP-a KS.

Kako se nadalje navodi, istog dana, policijski službenici su slobode lišili 51. godišnjaka E. NJ., a prilikom pretresa poslovnih prostorija u njegovom vlasništvu pronađen je i oduzet gotovi novac u iznosu od 53.560 eura, a za koji postoji osnovana sumnja da potiče iz predmetnog krivičnog djela.

Tog dana, 1. septembra slobode je lišen i irački državljanin, kod koga je u ličnom pretresu pronađena i privremeno oduzeta određena količina gotovog novca u eurima i KM.

Za ove tri osobe postoji osnov sumnje da su članovi međunarodne organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem osoba, te da su bili svjesni zakonskih posljedica, odnosno da su svojim protivpravnim radnjama doprinijeli ili direktno učestvovali u izvršenju spomenutog krivičnog djela radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, na način da su prevodili ili omogućavali različitim osobama nezakonit prelazak državne granice Bosne i Hercegovine, uz njihov lični pristanak.

Osobe lišene slobode su predate u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju.

(Fena)