Kulturni praznik Mostara: Završen 12. Street Arts Festival

Priveden je kraju 12. Street Art Festival Mostar, koji je i ove godine iznjedrio niz vrijednih saradnji, susreta i niz umjetničkih djela koja su poklonjena Mostaru i svim njegovim građanima.Priča započeta prije 12 godina, putem umjetnosti i aktivizma vraća život na ulice i svojim kulturnim doprinosima kreira platformu, koja grad čini gradom približavajući umjetnost svakodnevnici i svima.

Ovogodišnji festival ponudio je osam dana posebnog iskustva i inspiracije ugostivši umjetnike iz BiH,Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španije, Francuske, Portugala, SAD i Brazila koji su neumorno stvarali svoje radove na različitim lokacijama. Međutim i ove godine je u fokusu festivala bila Šantićeva ulica, čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjava, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima i istaknutim građevinama.

“Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostati naše središte”, kažu organizatori.

Glavni moto SAFMo festivala je da kreira umjetnost dostupnu svima kroz ideju solidarnosti s ciljem unapređenja urbane kulture u Mostaru i BiH.

Iz godine u godinu cijela priča raste u svakom pogledu i fascinira lokalno stanovništvo, turiste i širu javnost. Tako je bilo i ove godine s naglaskom na murale, instalacije, zanimljive off programe i najveći do sada Graffiti Jam na zidu zatvora kome je sudjelovalo dvanaest autora.

Specijalna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja učinila je ovaj festival posebnijim dokumentirajući umjetničke procese, što je umjetnicima bilo posebno važno, obzirom da se radi o  pionirki underground i urbanog pokreta. Pored toga sa njom  je došla i protagonistkinja graffiti scene New Yorka, Lady Aiko koja je ostavila iza sebe preko dvadeset svojih poznatih “Bunny stencila”

Mostar koji se još uvijek nosi sa problemom poslijeratnih ruševina je iz perspektive umjetnika vrlo izazovna i neobična destinacija, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgaradama kao što je  “Staklena banka”, napuštena građevina u centru grada.

“Uspješna realizacija apstraktne intervencije na Staklenoj banci, umjetničkog kolektiva Klub 7 dala nam je još više motivacije za bavljenje ovakvim prostorima”, kažu umjetnici.

Još jedna od lokacija koja je bila u fokusu festivala je napuštena Univerzitetska biblioteka, gdje je umjetnica NeSpoon utkala novu dimenziju i energiju svojom instalacijom koja spaja tradiciju, autentično kulturno naslijeđe i modernu umjetnost. Pored toga u pojedinim naseljima nastale su i manje intervencije s duhovitim rješenjima.

“Ovaj festival je bio neka vrsta naše prekretnice jer smo, uz jako otežane uslovee, uspjeli realiovati sve naše ideje i planove i opravdati 12. godina svog postojanja. Zahvaljujemo svima koji su nam bili potpora, a pogotov Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Europskoj uniji, Ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španjolske i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE, Fondacija Slipičević”, istču organizatori

(NovaSloboda.ba)