Ministar Banožić pravosnažno kažnjen za sukob interesa, žaliće se Ustavnom sudu

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić bio je u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio državni stan u centru Zagreba, odlučio je Visoki upravni sud RH.

Banožić će se žaliti Ustavnom sudu na presudu, javio je HRT.

Ministar Banožić pravosnažno je kažnjen zbog sukoba interesa odlukom Visokog upravnog suda RH, koji je odbio njegovu žalbu na nepravosnažnu presudu Upravnog suda u Zagrebu. I tom je presudom bio potvrđen sukob interesa pri dodjeli državnog stana, te se na nju ministar žalio.

Sudski postupak pokrenuo je sam ministar Banožić nakon što je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa utvrdila kako je sam sebi dodijelio državni stan u vrijeme dok je bio ministar državne imovine.

Odluku o dodjeli stana samom sebi lično je potpisao iako to, kako je utvrdila komisija, nije u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Takođe, Banožiću su na raspolaganju bila još dva manja državna stana, ali je odabrao najveći.

Banožić je u žalbi tvrdio kako nigdje nije propisano da on kao ministar ne smije potpisati odluku o dodjeli stana. On to tumači kako je dopušteno ono što nije zabranjeno. Ali, Visoki upravni sud RH ne misli tako. Sud navodi kako je u Ministarstvu državne imovine bila određena osoba koja zamjenjuje ministra u slučaju spriječenosti, te da je ta osoba trebala potpisati odluku kojom se Banožiću dodjeljuje veliki stan u centru Zagreba.

U izjavi za Hini, Banožić je poručio kako je presuda Visokog upravnog suda RH nepravedna, te je najavio žalbu Ustavnom sudu.

“Smatram da je presuda nepravedna, žaliću se na tu presudu Ustavnom sudu. Imamo dobre osnove za žalbu, jer je očito kako su neke činjenice zanemarene, a druge su pak zlonamjerno i tendenciozno interpretirane”, rekao je Banožić.

Dodao je i kako ne bi posebno komentarisao taj postupak jer, prema njegovom mišljenju, nije gotov.

“Dalje korake će preduzeti moja advokatica”, kratko je poručio.

(Fena)