Američka ambasada: Dodikove prijetnje još jedan korak na njegovom putu u izolaciju

Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protivustavna, upozorila je danas američka ambasada u Sarajevu.

Ovo predstavlja, kako ističu, još jedan smišljeni napad Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH.

“Visoki predstavnik je odgovoran za nadzor provođenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dužnosnike obavezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”, precizirali su iz američke ambasade.

Poručuju da su Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlaštenjima visokog predstavnika neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije.

-“Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlaštenja kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju antidejtonski”, podvlače iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da se priprema uredba o, kako je naveo, zabrani ulaska visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u RS, te da će policijske stanice “imati zadatak da, kada Schmidt uđe u RS, organizuju jedinice i da ga izbace”.

(Fena)