Bećirović: Dodikove prijetnje visokom predstavniku nisu personalne, to su prijetnje Zapadu i BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagirao je povodom, kako je naveo, nezapamćene i brutalne prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika da će “policijske stanice u ovom entitetu imati zadatak da izbace Schmidta čim saznaju da se nalazi u RS“, te da se priprema “uredba o hapšenju i deportaciji Christina Schmidta“.

Bećirović je poručio da “brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić“.

“Nakon Dodikove prijetnje da će ‘opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991’, ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu”,ocijenio je Bećirović.

Dodaje kako sedmicama i mjesecima upozorava međunarodne i domaće zvaničnike da je u Bosni i Hercegovini na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države BiH i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nažalost, navodi Bećirović, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope.

“Međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope. Suština Dodikove brutalne prijetnje visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH nije personalne prirode. Ovo nije napad samo na Schmdita. To je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini”, ističe Bećirović.

“Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja”, navodi Bećirović, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

(Fena)