Poljoprivrednici blokirali granični prelaz Orašje-Županja

Granični prelaz Orašje – Županja blokiran je od 10 sati od strane poljoprivrednika, koji od juče protestuju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla.

Na to ih je nagnalo, istakli su poljoprivrednici, brojni problemi s kojima se suočavaju uoči jesenje sjetve.

Naime, kako javlja Radio Orašje, Udruženje poljoprivrednika “Orašje” odlučilp se na ovu nepopularnu mjeru, jer obećane federalne podrške za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

#Za ovogodišnji urod obećane su nam podrške od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na protestima”, kazao je predsjednik Udruženja Perica Marošević.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruženja poljoprivrednika “Žito”, juče je upozorio kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

“Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli s pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde”, kazao je Čaktaš.

Traktori su se danas, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred granični prelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna.

Hitni slučajevi biće propuštani tokom blokade graničnog prelaza.

(Fena)