Sjeverna Mitrovica: Srpski službenici proveli noć u zgradi opštine

Srpski službenici zaposleni u opštinskoj zgradi u Sjevernoj Mitrovici na Kosovu noć su proveli u svojim uredima, jer danas ističe rok za iseljavanje koji im je dao gradonačelnik Erden Atiq.

Predstavnici lokalne vlasti u Sjevernoj Mitrovici krajem avgusta ušli su u zgradu opštine u spomenutom naselju, te zaposlenim u toj zgradi naložili da u roku od tri dana moraju napustiti prostorije koje koriste. Nakon što je glasnogovornik Evropske unije Peter Stano izrazio zabrinutost zemalja članica EU zbog situacije na sjeveru Kosova i istaknuo da se pitanje paralelnih struktura na sjeveru te zemlje treba riješiti dijalogom, iseljavanje je odgođeno za dvije sedmice.

Direktor Ureda za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u četvrtak je upozorio međunarodne dužnosnike i posebnog predstavnika Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka da takvi postupci Prištine mogu dovesti do produbljivanja krize na sjeveru Kosova i dodatnog povećanja tenzija na terenu.

Iz Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koju podržava službeni Beograd, saopštno je da zaposleni u srpskim institucijama neće napustiti zgradu opštine, a predstavnici opštinskih vlasti u Sjevernoj Mitrovici smatraju da objekat pripada njima, te ističu da u idućim danima planiraju izvođenje određenih radova u toj zgradi.  

U četiri opštine sa srpskom većinom Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku krajem maja vlast su, uz asistenciju policije, preuzeli gradonačelnici, etnički Albanci, čemu se usprotivili lokalni Srbi koji su bojkotovali izbore.

Oni već gotovo tri mjeseca protestuju ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku i traže da se kosovska policija povuče iz i oko zgrada opštine, a od novoizabranih gradonačelnika da ne obavljaju svoju dužnost.    

(Fena)