Cijene nafte na najvišem ovogodišnjem nivou

Cijene nafte porasle su i prošle sedmice, druge zaredom, pa su dostigle najviše nivoe u ovoj godini, jer su najveći svjetski proizvođači odlučili zadržati smanjenu proizvodnju.

Na londonskom tržištu, cijena barela prošle sedmice porasla je 2,4 posto, na 90,65 dolara, najviši nivo od novembra prošle godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,9 posto, na 87,50 dolara, najviši nivo od septembra prošle godine, javlja SEEbiz.

Rast cijena drugu sedmicu zaredom posljedica je odluka Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Saudijska Arabija objavila je prošle sedmice da će smanjivati proizvodnju za milion barela dnevno do kraja godine, iznenadivši trgovce koji su očekivali da će produžiti odluku o smanjenoj ponudi samo do kraja oktobra.

Rusija je, pak, odlučila smanjiti izvoz do kraja godine za 300 hiljada barela dnevno. Smanjenjem proizvodnje te zemlje nastoje zadržati povišene cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Trgovci su se nadali jačanju potražnje iz Kine, nakon što su početkom godine ukinute restriktivne Covid mjere. Ali, oporavak druge po veličini svjetske ekonomije od koronakrize znatno je sporiji nego što se očekivalo. Usporava se i rast zapadnih ekonomija, jer centralne banke već godinu i po  dana povećavaju kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Nakon rasta dvije sedmice  zaredom, cijene su nafte veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu više od 5, a na američkom gotovo 9 posto, javlja SEEbiz.

(Fena)