Po nalogu Tužilaštva BiH lišeni slobode osumnjičeni za krivično djelo genocida

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, na području Zvornika, Šekovića, Han Pijeska, Vlasenice i Bileće lišili su slobode više osoba, osumnjičenih za krivično djelo genocida, počinjeno u julu 1995. godine, nakon pada Zaštićene zone UN-a Srebrenica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su nekadašnji zapovjednici i pripadnici VRS, a terete se za učestvovanjeu zarobljavanju i ubitvu oko 70 žrtava, muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, kao i jedne žene, 15. 19 i 23. jula 1995. godine, na lokaciji Jarovlje u Vlasenici i dvije lokacije na području Bišine-Šekovići, nakon čega su organizovali mehanizaciju i provodili aktivnosti na uklanjanju tijela ubijenih.

Osumnjičeni se terete za krivično djelo genocida iz člana 171. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije, nastavljaju aktivnosti sa ciljem identifikovanja i drugih osoba koje su učestvovale u počinjenju ovih zločina.

Osumnjičeni lišeni slobode biće dovedeni postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)