U krijumčarenju ljudima uhapšeni Švicarci, Indijci, Sirijci, Nijemci i državljani BiH

Na području Slunja, Karlovca, te opština Rakovica, Vojnić i Netretić policija je od  6. do 10. septembra, u devet odvojenih slučajeva uhapsila više stranih i hrvatskih državljana,  zbog krijumčarenja ukupno 136 ilegalnih migranta, izvijestila je karlovačka Policijska uprava.

Policija je uhapsila jednu švicarsku državljanku, Indijce s legalnim boravkom u Italiji, Sirijca s njemačkom ispravom za stranca, državljane BiH i Rumunijee, Ukrajine, Njemačke iHrvatske.

Protiv djela njih je tužilaštvu predata krivična prijava za protivzakonito ulaženje i kretanje Republikom Hrvatskom, članicom Evropske unije i potpisnicom Šengenskog sporazuma.

Ali, kod jednog dijela osumnjičenika nije utvrđeno da je motiv bio koristoljublje, već druge okolnosti, te su prijavljeni prekršajno, zbog”„pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice”.

Svih 136 migranata koje su osumnjičenici prevozili najavili su da će u Hrvatskoj podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom.

Policija je juče zaustavila kombi vozilo BiH registracije s 26 ilegalna migranta, a kombi je prije sticanja prava na upravljane vozio 25. godišnjak, dok je suvozač bio 37. godišnjak, oboje državljani BiH. Oni su prijavljeni krivično, a vozač i prekršajno, sukladno Zakonu o bezbjednosti u putničkom saobraćaju.

U subotu 9. septembra policija je zaustavljen i kontroliran kombi švicarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljala državljanka Švicarske, te je zatečena u prevoženju devet stranih državljanina i zbog toga krivično prijavljena.

Takođe, u subotu zaustavljen je i putnički automobil italijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao državljani Indije, a i suvozač je bio Indijac, te su obojica imali dozvole boravka u Italiji. Oni su prevozili tri strana ilegalna migranta. Opštinskom sudu u Karlovcu podnesen je optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja ”pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice”. Dakle, oni nisu krivično već prekršajno prijavljeni, zato što nije utvrđeno da su ih prevozili iz koristoljublja, rekla je Hini glasnogovornica Policijske uprave karlovačke Ljiljana Kurtalj.

Takođe, u subotu zaustavljen je i kombi poljskih registracija, kojim je upravljao 24. godišnji državljanin Rumunije. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 15 stranih ilegalnih migranata. Krivično je prijavljen.
 
Tokom petka su pod sumnjom da su prethodnica kombiju sa 17 krijumčarenih osoba uhvaćeni dvoje državljana BiH, kao i vozač kombija iz BiH.
 
Kasnije je uhapšen i krivično prijavljen i hrvatski državljanin, koji je u putničkom automobilu zagrebačkih registarskih oznaka prevozio pet ilegalnih migranata. Takođe, i kombi njemačke registracije kojim je upravljao državljanin Sirije s putnom ispravom za stranca Republike Njemačke. Kontrolom je utvrđeno da je prevozio 18 stranih državljana, koji su već posjedovali potvrde o registraciji. Vozač je krivično prijavljen.

U četvrtak je policija u krijumčarenju dvojice migranata u automobilu njemačke registracije zatekla dvojicu njemačkih državljana. Protiv njih je Opštinskom sudu u Karlovcu podnesen optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja pomaganja državljaninu treće zemlju u nezakonitom prelasku vanjske granice.

U srijedu je policija zaustavila kombi vozilo čeških registracija, koga je vozio državljanin Ukrajine. U vozilu je prevozio 15 stranih državljana, te je i on krivično prijavljen.

(Fena)