Počinje nova pozorišna sezona u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište u Mostaru otvara novu pozorišnu sezonu u petak, 15. septembra izvođenjem predstave „Ne igraj na Engleze“ autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića, sa početkom u 20 sati.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći … U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić.

Na maloj sceni „Studio 64“ u petak, 22. septembra, u 20 sati, na rasporedu je predstava „Perzeide“ autorice Emine Kovačević, u režiji Karmen Obrdalj.

Predstava je osvojila tri nagrade na nedavno održanim 42. Pozorišnim/kazališnim igrama BiH u Jajcu, a bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. Glumačku postavu čine: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

U partnerstvu sa Fondacijom Novak Đoković, u utorak, 26. septembra, u Narodnom pozorištu Mostar biće upriličena projekcija dokumentarnog filma pod nazivom „Mudrost traume“ dr. Gabora Matea, sa početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica na blagajni NPM-a.

U Mudrosti traume putujemo zajedno sa ljekarom, autorom bestselera i dobitnikom Ordena Kanade dr. Gaborom Mateom da bismo istražili zašto se zapadno društvo suočava sa povećanim brojem psihičkih poremećaja i hroničnih bolesti. Ovo je filmsko putovanje sa čovjekom koji je svoj život posvetio razumijevanju veze između bolesti, zavisnosti, traume i društva u kom živimo.

U ovom filmu, trauma je predstavljena kao nevidljiva sila koja u velikoj mjeri utiče na naše živote. Ona oblikuje način na koji živimo, način na koji volimo i način na koji shvatamo svijet oko nas. Dr. Mate nam daje novu viziju: društvo informisano o traumi u kom roditelji, nastavnici, ljekari i društvo u cjelini nisu fokusirani na potiskivanje simptoma i osuđivanje, već žele da razumiju izvore iz kojih u ranjenoj ljudskoj duši izviru zabrinjavajuća ponašanja i bolesti. On nam ukazuje na put individualnog i kolektivnog iscjeljenja.

Posljednjipetak u septembru, 29.09., rezervisan je za izvođenje predstave ”Bilo jednom…”, autora i režisera Jasmina Krpe, prema tekstu Miloša Radovića, sa početkom u 20 sati.

Predstava „Bilo jednom“ je o životu koji nas uhvati na prepad, dok smo bili mladi. Pokaže nam stotine puteva, prepusti vremenu, a mi onda lutamo tim putevima nekada zalutamo, a nekada se vratimo. O trenutku kada se pogledamo u ogledalo i zapitamo ko je taj čovjek i kako smo postali to što smo danas i šta nam je to vrijeme neprimjetno napravilo. Pokušavamo naći onog davnog sebe u tom licu preko puta. Sjetimo se šta smo sve sanjali, planirali… U predstavi ćete sigurno prepoznati nešto svoje i možda razmisliti o nekim bitnim ‘malim’ stvarima svog života i da li je nešto moglo drugačije. U predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić.

(NovaSloboda.ba)