Prvu nagradu “Nijaz Slipičević” za 2023. osvojila Škola atletike Mostar

I ove su godine građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dva kruga, a zabilježen je veliki interes građana Mostara, koji su odabrali između sedam nominovanih. 

Prvu nagradu “Nijaz Slipičević” osvojila je Škola atletike Mostar.  

Kako je navedeno u obrazloženju, “Atletika je mnogo više od trčanja”, a pod tim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na natjecanja i sudjeluju u prvenstvima te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

Druga nagrada ide Plesnom studiju B-Dance. Studio, koga vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili učestvuje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave, navode organizatori. 

Dobitnik treće nagrade je Luka Vlaho, mladić koji se lani okitio akademskom titulom reditelja. Njegovo ime se ove godine našlo rame uz rame s rediteljima svjetskog renomea. Vlaho je, naime, reditelj dokumentarnog filma “de Rivera”, koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru. 

Svečanost dodjele nagrada biće upriličena u srijedu, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20. septembra  s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu.

(Fena)