U Bruxellesu počela nova runda razgovora o dijalogu između Kosova i Srbije

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjedonosnu politiku Josep Borrell susreo se jutros sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu, gdje je počela nova runda razgovora o dijelogu između Kosova i Srbije.

Razgovori su počeli u 9 sati, a Borrell i posebni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak prvo će razgovarati sa srbijanskom delegacijom, koju predvodi Vučić, te će se nakon toga susresti s delegacijom Kosova, koju predvodi premijer te zemlje Albin Kurti.

Današnji sastanak u Bruxellesu ujedno je i prvi susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija od izbijanja eskalacija na sjeveru Kosova.   

Kurti i Vučić su u februaru prihvatili Osnovni sporazum o normalizaciji odnosa naosnovu prijedloga Evropske unije, a u martu je dogovoren i aneks za njegovo provođenje koji Vučić nije htio potpisati.

Iako sporazum predviđa rješavanje brojnih otvorenih pitanja između dvije zemlje, o njemu se jako malo govori nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova krajem maja, kada su novoizabrani gradonačelnici etnički Albanci ušli u opštinske zgrade uz asistenciju policije, čemu se usprotivili lokalni Srbi.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kosova i Srbije, uoči runde dijaloga, posvećenost konkretnim obavezama u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa dvije strane, kao i aneksom o njegovoj primjeni, kazao je u srijedu zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Escobar.

(Fena)