Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša je zabilježena ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 12 stepeni, Banja Luka, Sokolac 13, Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo, Livno 15, Široki Brijeg 16, Sanski Most, Sarajevo, Tuzla 17, Bihać, Stolac, Zenica, Zvornik 18, Trebinje 19, Mostar 20, Neum 22 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u Bosni i sjevernim područjima Hercegovine. U centralnim i sjeverozapadnim dijelovima Bosne su lokalno moguće intenzivnije padavine.

Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni.

Dnevna temperatura od 22 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Opća slika djelimično će se pogoršati.

U Bosni nestabilne vremenske prilike praćene povremenim padavinama, kod većine meteoropata može uzrokovaće blage tegobe, poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, reumatskih bolova.

Povoljna okolnost je da pad temperature neće biti suviše izražen.

Poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Saobraća se nesmetano, uz povoljne vremenske uslove

Jutros se na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća nesmetano, uz povoljne vremenske uslove. U poslijepodnevnim satima meteorolozi su najavili kišu, pa vozače molimo da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Obavezno držite odstojanje između vozila i ne zaboravite vezati sigurnosni pojas. Brojne su dionice gdje je zbog radova izmjenjen režim saobraćaja.

Od danas je na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće najavljeno zatvaranje jedne trake, pa će se na ovom lokalitetu saobraćati uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koristiće se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Livno-Kamensko, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova) i Kladanj (iz smjera Olova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce) u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)