Nastavljeni pregovori o Vladi HNK-a, situacija bi mogla biti jasnije nakon vikenda

Godinu dana od posljednjih izbora, vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonujoš nije uspostavljena, a pregovori o formiranju nove vlade nastavljeni su danas nakon višemjesečne pauze.

Iako je bio najavljen zajednički sastanak predstavnika kantonalnih odbora HDZ-a BiH, SDA i SDP-a BiH, na kraju su održana dva odvojena sastanka, jer u SDP-u BiH smatraju da se nisu stekli uslovi za sastanak sa SDA.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK-a Ludvig Letica novinarima je rekao kako su nakon današnjih razgovora sa SDP-om i sa SDA na „tragu dogovora“, te je izrazio uvjerenje da će se tokom nadolazećeg vikenda stanje iskristalisati i da će se priča o novoj vladi konačno privesti kraju.

“Cijeli dan održavamo vrlo konstruktivne sastanke s partnerima. Danas je SDP imao konferenciju za novinare, sve što su vam rekli jeste to da smo približili stavove programski i matematički. U kantonu imamo situaciju da nam treba dvotrećinska većina. Vjerujem da smo na dobrom tragu i da će se preko vikenda priča konačno finalizovati”, rekao je.

Idućih dana jasna situacija

Predsjednik KO SDP-a BiH Ismet Lulić rekao je da su poziv HDZ-a na zajednički sastanak s SDA odbili, jer im forma takvog sastanka nije prihvatljiva. Ali, dodao je, da razgovaraju sa svima, između ostalog, i sa SDA.

“Međutim, nemamo apsolutno nikakav dogovor i ne znam kojoj bi svrsi poslužio zajednički sastanak. Šta je i kako neko zamislio, ne znam, ali znam kakvi su stavovi SDP-a. Zato smo otkazali učešće na tom sastanku”, naveo je Lulić.

On je podvukao da je sastanak s predstavnicima HDZ-a BiH bio konstruktivan, jer su prvi put razgovarali s novoizabranim predsjednikom Kantonalog odbora HDZ-a BiH Ludvigom Leticom.

“Do sada je bilo nekih neformalnih razgovora s ljudima koji su učestvovali i prije toga u pregovorima. Međutim, evo prvi put, na neki način, nas dvojica smo otvoreno razgovarali o problemima u našem kantonu, odnosno o neformiranju nove vlade”, naveo je Lulić.

Dodao je kako je na današnjem sastanku riječi bilo o programskim ciljevima koji su usaglašavani s prošlim rukovodstvom KO HDZ-a BiH, naglasivši da tu nije došlo do velikih promjena.

Izrazio je nadu da će u idućih nekoliko dana situaciju oko toga koje će političke stranke ući u službene pregovore oko sastavljanja nove vlade biti jasnija.

“Mi smo ponovili stav da nemamo luksuz ne razgovarati, a u proteklom eriodu razgovarali smo sa svima. To je naš stav od početka i toga ćemo se držati. Hoće li biti dogovora s bilo kime, odlučiće organi stranke, pa tako i naš kantonalni odbor”, istakao je.

Na pitanje novinara kako vidi buduću koaliciju i ko bi u konačnici mogao činiti Vladu HNK-a, Lulić je rekao da ne zna ko bi je mogao činiti, ali zna šta od početka traže i na čemu rade.

“To je svakako vertikala od državneog federalnog do kantonalnog nivoa, okosnica oko SDP-a, odnosno bloka kome bi se svakako priključio NiP. U jednom trenutku, to je bio DF, koji je dobio zabranu od rukovodstva stranke i praktički suspendovali su odluku njihovog kantonalnog odbora. To bi, po meni, bila najidealnija kombinacija i bio bih najsretniji da se to desilo na takav način. Međutim, sad ne znam šta će se desiti”, zaključio je Lulić.

SDA: U ovome trenutku ništa konkretno

Pored sastanka s predstavnicima SDP-a BiH, HDZ BiH danas se sastao i sa izaslanstvom KO SDA HNK-a, koga je predvodio Edin Mušić. On je novinarima rekao da je proces pregovora ponovo započeo, otkrivši da postoji „vrlo solidan stepen usaglašenih stvari“.

“Narednih dana, proces će biti nastavljen u smislu postizanja jedne programske i matematičke definicije za formiranje nove vlade. U ovom trenutku nemamo ništa konkretno dok ne objedinimo sve programske definicije onoga što će činiti praktično tu jednu programsku većinu”, zaključio je Mušić.

U Skupštini HNŽK-a HDZ BiH ima 11 poslanika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP BiH po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog. Za potvrđivanje Vlade potrebna je podrška 20 poslanika.

(Fena)