Predstavnici srbijanske proevropske opozicije: Čelništvo RTS-a čuva svoje povlastice

Predstavnici srbijanske proevropske opozicije, koji su od rukovodstva Radiotelevizije Srbije zatražili da objektivno izvještava, odbacili su stav upravljačkog odbora tog javnog servisa da se time poziva na linč.

Iz RTS-a je saopšteno da su oni jedina televizijska kuća koja se pridržava etičkog kodeksa, zapitavši se zašto niko ne reaguje na pozive na linč, i sugerišući da to traže i planiraju predstavnici opozicije, koji su prije nekoliko dana podnijeli zahtjev RTS-u za istinito i objektivno informisanje.

Poslanica Demokratske stranke, Tatjana Manojlović je ocijenila da nije tačno da se opozicija sa zahtjevima da RTS radi svoj posao u skladu sa zakonom, obraća samo kada se priča o izborima.

“Mi to ponavljamo neprekidno, jer nije to zahtjev opozicije već građana”, naglasila je Manojlović.

Prema njenim riječima, slogan RTS-a “Vaše pravo je znati sve” govori kako je uredništvo RTS-a, prije svega informativnog programa, svjesno da je to njihova zakonska obaveza, ali da je veliki problem što pristaju na pritiske jer čuvaju svoje povlastice.

Predsjednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić je ocijenio da možda rukovodstvo RTS-a ne razumije zahtjev opozicije i građana koji se više od četiri mjeseca bore za Srbiju bez nasilja, ali bi, kako je ukazao, trebalo razumjeti Ustav i Zakon o informisanju.

“Javni servis, koga plaća svaki građanin Srbije, ima obvezu objektivno, istinito i pravovremeno informisati građane o svim važnim događajima i događanjima, a ne biti u službi kampanje vladajućeg režima”, kazao je on, prenosi Beta.

(Fena)