Drugi koncert dua „SA Sinfonietta“ u bašti kuće Svetozara Ćorovića

Mostar je ponovo bio domaćin nezaboravnog muzičkog događaja u okviru projekta “Zvuk priče”.

Ovaj koncert, besplatan za sve posjetioce, održan je u čarobnoj bašti Spomen kuće Svetozara Ćorovića u Mostaru. Na pozornici se predstavio Duo SA Sinfonietta, ansambl u sastavu violine, Marka Simovića, i violončelistkinje, Belme Alić. Moderator večeri bila je muzikologinja, Maja Baralić-Materna.

Program koncerta obuhvatio je djela tri velika kompozitora: Arthura Honeggera, Reinholda Glièra i Bohuslava Martinua. Djela su komponovana za manje ansamble, konkretno za gudački duo, ali su osmišljena tako da stvaraju dojam bogatstva i raznolikosti zvuka karakterističnog za veći ansambl, poput kvarteta.

Nakon redovnog programa, izvođači su izveli bis i tom prilikom kratko se obratili publici. Otkrili su specifičnosti repertoara i proces pripreme, što je dodatno produbilo razumijevanje njihove muzičke izvedbe.

Koncert je organizovan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

(NovaSloboda.ba)