SDP: Mostarska SDA – drugo ima za prodaju

Iako je naša politika okrenuta budućnosti, a u fokusu naših politika su ekonomske i socijalne teme, nakon niza neistina i laži ne možemo da ne reagujemo na saopštenje mostarske SDA, u kome manipulišu javnost paušalnim tvrdnjama iz prošlosti, stoji u reagovanju Gradskog odbora SDP-a Mostar na jučerašnje saopštenje GO SDA Mostar. 

„Tako SDP-u prišivaju poraz Guzina u kandidaturi za gradonačelnika Mostara, iako i ptice na grani znaju da je isti bio žrtveno jagnje ambicije Salema Marića da se ustoliči u fotelju predsjednika Vijeća. Podsjećamo, SDP je glasao za Guzina, upravo da izbije argumente SDA da obmanjuje građane ovakvim spinovima. Znali smo i tada, da kojim slučajem NS nije stao na SDA-ovu nagaznu minu, da bi se u zelenom taboru našao neki novi Hasandedić, koji bi glasao sam protiv sebe u korist HDZ-a.

Da je SDA imala iskrene namjere, podržala bi nekog od kandidata koji je imao šansu za pobjedu. A kolike su bile šanse Zlatka Guzina najbolje svjedoči ostavka Salema Marića u Parlamentu FBiH i priprema da preuzme ulogu predsjednika Vijeća. 

Ali, kada nas, na našu žalost, već vraćaju u ratne i poratne teme, Hadžiosmanovićevi sljedbenici u lovu na izdajnike trebaju da znaju nekoliko činjenica:

1. Nije SDP povjerio odbranu Mostara u ruke HVO-a – već je to učinila SDA.

2. Nije SDP bio dio Vlade Herceg-Bosne – već ministri iz SDA.

3. Nije SDP Rimskim sporazumom smanjio Koschnickovu Centralnu zonu – potpisala ga je SDA.

4. Nije SDP poklonio Hidroelektranu Mostar u nadležnost EP HZHB – to je učinila SDA.

5. Nije SDP dva puta birao Ljubu Bešlića za gradonačelnika – već vijećnici SDA.

6. Nije SDP predao najveće kantonalne zavode (ZZO i ZZZ) u ruke HDZ-a, već je to učinila SDA.

7. Nije SDP podijelio MUP HNK-a i izabrao komesara iz HDZ-a – izabrala ga je SDA.

8. Nije naš ministar privrede s HDZ-om preglasavao svoje kolege, to je vaš odabrani kadar. 

9. Nisu poslanici SDP-a pristali na 7/5 u Vladi HNK, niti su davali izjave da je jednako: 8/4, 7/5 ili 6/6 – to su radile kolege iz SDA.

10. Nije SDP prebacio ovlaštenja Kordiću da sam postavlja direktore javnih preduzeća – već SDA.

Na kraju, kad ste već „zagrebali“ temu fondova za okolinu, pitamo vas da li je patriotski s HDZ-ovim direktorom Nikom Marušićem provoditi otimačinu državnog zemljišta na Gubavici i u čemu se tu razlikujete od Milorada Dodika?

Sve ove činjenice ne možete sakriti jeftinim pamfletima u kome politička imenovanja dovodite u kontekst sa neospornim ratnim zaslugama komandanta koga spominjete – samo iščitavajući istorijske činjenice izgleda da se borio i protiv vas samih“, stoji u saopštenju GO SDP-a Mostar.

(NovaSloboda.ba)