U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni i sjeveru Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je registrovana slaba kiša ili pljusak na sjeveru Hercegovine, centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 9 stpeni, Ivan Sedlo i Široki Brijeg 14,; Sokolac 15, Sarajevo 16, Bijeljina, Bugojno, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica i Tuzla 17, Banja Luka, Trebinje i Zenica 18, Doboj 19, Mostar 20, Neum 21 stepen.

Danas u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme. Djelomično smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Lokalno može pasti malo kiše u sjevernim istočnim i centralnim područjima. U Hercegovini većinom sunčanije uz malo do umjereno oblačno. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab, u Hercegovini jugozapadnog smjera, a u Bosni vjetar istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 22 i 27, na jugu zemlje do 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon prolaska pogoršanja, stabilnije vremenske prilike i više sunčanih intervala usloviće i povoljnije biometeorološke prilike za većinu stanovništva.

U drugom dijelu dana uz veće temperature vazduha moguć je i pojačan osjećaj sparine.

Osjetljive osobe trebale biti opreznije u navedenom periodu, te po potrebi redukovati boravak na otvorenom i umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez vanrednih ograničenja, uz povoljne vremenske uslove

U zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni magla smanjuje vidljivost, dok se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća bez vanrednih ograničenja, uz uglavnom povoljne vremenske uslove. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja na većini putnih pravaca. Molimo vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Obavezno držite odstojanje između vozila i ne zaboravite vezati sigurnosni pojas.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)