U Mostaru svečano otvorena manifestacija “Uzor si mi, Poslaniče”

Prigodnim programom u Studentskom hotelu Mostar u petak je otvorena manifestacija „Uzor si mi, Poslaniče“, kojom se obilježava mjesec rebil-evvel, mjesec rođenja posljednjeg Božjeg poslanika Muhameda a.s.

O značaju manifestacije, koja će trajati do 15. oktobra, govorili su glavni imam Medžlisa IZ Mostar Dino ef. Maksumić i direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek, dok je njen sadržaj i programe predstavio pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina.

“U narednih mjesec dana imaćemo mnogobrojne programe koji su direktno vezani za tradiciju Božjeg poslanika, za njegovo življenje islama, za poruke i pouke koje nam je ostavio, a imaćemo i druge sportske i kulturne aktivnosti”, kazao je Dino ef. Maksumić.

Naglasio je kako je cilj manifestacije vjernicima ponuditi duhovno osvježenje i duhovnu okrepu.

“Cilj je da se malo više i intenzivnije sjećamo našeg Poslanika u ovom mjesecu u kome je istorijski zabilježeno da je i rođen. Takođe, cilj je da još bolje upoznamo život Poslanika Muhameda a.s., da živimo te univerzalne lijepe poruke, da budemo bolji prema sebi i prema okruženju, prema svim ljudima s kojima dolazimo u dodir u našem svakodnevnom životu, da naše dobročinstvo bude veće, jače i intenzivnije i da nam to bude neki trening koji će nam biti dovoljan za naredni period”, istakao je ef. Maksumić.

Dodao je kako su slične manifestacije lijepa tradicija koja se ustoličila zadnjih nekoliko stoljeća u mnogim zemljama gdje muslimani žive, pa tako i u BiH.

“Očekuje nas jedna gozba duhovnosti u ovome periodu”, poručio je ef. Maksumić.

Pomoćnik glavnog imama Kenan ef. Ovčina kazao je kako ovogodišnja manifestacija broji više od trideset sadržaja, te da će u sklopu nje biti održano devet namjenskih predavanja, tri promocije knjiga, jedna tribina, sedam posjeta domovima za stara i nezbrinuta lica, srednjim i osnovnim školama, domovima djece za poteškoćama u razvoju, kao i predškolskim ustanovama.

U sklopu manifestacije, održaće se, uz ostalo, ciklus predavanja za mlade “Poslanik u priči“, mevludske svečanosti po džematima, Veče Kur’ana i mevluda za žene, Mektebska olimpijada i predavanje “Naučno naslijeđe islama u povodu 1050. godišnjice od rođenja Abu Rayhna al Birunija“.

Takođe, biće upriličena promocija knjiga “40 hadisa o snazi duhovnosti s komentarom“ autora prof. dr. Zuhdije Hasanovića i “Bošnjačko življenje islama- običaji i pobožne prakse“ autora dr. Elvira Duranovića, kao i promocija zbornika radova “Uloga i značaj imama u procesu povratka” sa naučnog skupa održanog u Stocu.

U sklopu manifestacije, objavljen je i literarni konkurs o Poslaniku na temu “Rodi nam se mjesec usred tamne noći, evo ga dolazi, radujte se oči“ za učenike srednjih škola i studente, koji je otvoren do 20. septembra.

Centralna mevludska svečanost održaće se 26. septembra u Koski Mehmed- pašinoj džamiji u 20,30 sati.

Sinoćnju svečanost otvaranja svojim nastupom obogatio je hor Karađoz-begove medrese.

Manifestaciju “Uzor si mi poslaniče” organizuje Medžlis Islamske zajednice Mostar u saradnji sa Karađoz–begovom medresom, Info–servisom za mlade (Mreža mladih Medžlisa), Centrom za učenje Kur’ana i Odjelom za brak i porodicu.

(Fena)