Schmidt, ipak, otišao u Banja Luku, sastao se sa biskupom Komaricom

Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schmidt, ipak, je otišao u Banjaluku. Posjeta dolazi nakon najava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika da će ga MUP RS uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju. Danas se sastao se sa biskupom Komaricom.

Kako je naveo OHR, razgovarali su o pravnim i političkim pitanjima u vezi sa projektom širenja kapaciteta Kuće susreta i Evropskog centra za mir i saradnju “Marija Zvijezda”, koji uskoro slavi treću godišnjicu.

“Složili su se oko hitne potrebe za brigom o mlađoj generaciji u BiH. “To su Evropljani u Evropi, posvećeni zajedničkim evropskim vrijednostima tolerancije, poštovanja i iskrene suradnje, ne jednoumlju,” rekao je Schmidt, te naglasio da on podjednako radi za sve građane RS i BiH”, piše na zvaničnoj stranici OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH trebao je putovati u Banju Luku na sastanak s podpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS. Iz OHR-a su poručili da najavljena posjeta visokog predstavnik Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

Dok je Schmidt sa Komaricom, predsjednik Republike Srpske prisustvuje manifestaciji Kotlićijada i “Krajiška Guča”, koja se održava u banjalučkom naselju Česma.

(N1)