Kosovo bilježi najnižu stopu privrednog rasta

Koordinator Odjeljenja za finansije u Kabinetu za dobro upravljanje DPK Arben Mustafa rekao je da privreda Kosova bilježi najnižu stopu rasta u posljednjih deset godina.

On je na Facebooku napisao da to pokazuju podaci Kosovske agencije za statistiku, koji predstavljaju realnu sliku ekonomije Kosova od kako je premijer Albin Kurti na vlasti.

“Podaci koje je objavila Kosovska agencija za statistiku pokazuju da je realna stopa ekonomskog rasta u drugom kvartalu 2023. godine bila samo 2,02 posto. Najniža stopa rasta u posljednjih deset godina”, podvukao je Mustafa.

Niska stopa privrednog rasta, prema njegovim riječima, odražava teške uslove kroz koje prolazi privatni sektor, na osnovu realnog pada izvoza robe od 10,7 posto i procijenjenog realnog pada privatnih investicija za oko šest posto.

“Ovi podaci pokazuju kuda ide privreda zemlje, a s njom i životni standard građana Kosova, koji se svakim danom sve više degradira. Pravac kojim je krenula ekonomija zemlje od dolaska na vlast Albina Kurtija jasno ilustruju ove cifre”, zaključio je Mustafa.

(Fena)