Schmidt poslao pismo Cvijanović: Ovo što radite je jako opasno

U pismu visokog predstavnika Christiana Schmidta koje je danas uputio članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović rečeno je kako nazivanje protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i kao takvo je samo po sebi opasno.

U istom pismu, visoki predstavnik je spomenuo kako je neodgovorno na međuentitetskoj liniji svojom pristnošću podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Pismo visokoga predstavnika prenosimo u cijelosti:

Na marginama protesta insceniranog na međuentitetskoj liniji, 1. septembra 2023. godine, dali ste izjavu čiji sadržaj citiram: „Ovo je samo generalna proba za ono što može uslijediti ako nas nastave maltretirati, a maltretiraju nas kada ne daju Skupštini i predsjedniku da rade svoj posao“.

Kao članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili ste svečanu zakletvu da ćete poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i promovisati ljudska prava i osnovne slobode, te starati se o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana. Podsjećam Vas na odgovornost koju nosi Vaš položaj.

Što se tiče teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, neodgovorno je na međuentitetskoj liniji (IEBL) inscenirati i svojom prisutnošću podržavati političke događaje koji unose podjele. Međuentitetska linija (IEBL) nije državna granica već linija razgraničenja između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Povezivanje termina “granica” s Republikom Srpskom kao “državom” jasno znači da javno stvarate pogrešan utisak da postoje granice unutar Bosne i Hercegovine, čime se direktno krši Opšti okvirni sporazum za mir.

Posljedice ovih neodgovornih izjava najviših dužnosnika BiH već se mogu vidjeti na billboardima širom Republike Srpske.

Dopustite da Vas podsjetim kako Ustav Bosne i Hercegovine predviđa da: “postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja osoba, robe, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Ni jedan entitet neće uspostaviti kontrole na međuentitetskoj liniji između entiteta”.

Osim toga, Ustavni sud BiH utvrdio je da se IEBL ne može smatrati granicom.

Vaše nazivanje ovih insceniranih protesta od 1. septembra „generalnom probom“ predstavlja implicitnu prijetnju konfrontacijom i nasiljem i, kao takvo, opasno je samo po sebi. Protesti koji su inscenirani u međuvremenu već su neprihvatljiv slijed događaja nakon Vašeg izjašnjavanja.

Konačno, u pogledu jednog drugog pitanja, moram Vas podsjetiti na Vašu obavezu punog provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir i njegovih aneksa. Ova obaveza podrazumijeva punu saradnju s visokim predstavnikom, poštivanje njegovih odluka i pružanje pune podrške njegovim operacijama. Odgovor koji ste u tom pogledu dobili od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija ne samo da je eksplicitan nego ne ostavlja mjesta ni dilemama, niti pogrešnim interpretacijama, te zato ne može biti ikakve greške u poštivanju mene kao imenovanoga visokog predstavnika.

Kao visoki predstavnik, pozivam Vas da korigujete svoj stav i da ne postupate na način koji bi predstavljao ili pridonio kršenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, koga ste dužni podržavati. Ovo se posebno odnosi na bilo kakvu sugestiju državnosti entiteta Republika Srpska – entiteta kao što je i Federacija Bosne i Hercegovine u okviru suverene i nezavisne države Bosne i Hercegovine i koji pravno postoji samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Pozivam Vas na rad i poštivanje obaveza Bosne i Hercegovine prema međunarodnom pravu i dužnosti Vaše funkcije.

S poštovanjem, Christian Schmidt”