Sunčano uz postepeno naoblačenje sa zapada

Jutros je u našoj zemlji pretežno vedro. U Bosni po kotlinama ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 11 stepeni, Bugojno, Drvar, Ivan Sedlo, Livno 13, Sarajevo, Široki Brijeg 14, Sanski Most, Tuzla, Zenica 15, Stolac 18, Mostar 19, Neum 22 stepena.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz postepeno naoblačenje sa zapada.

Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 26 do 32 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Pri tome će, naročito u unutrašnjosti, biti svježije tokom jutra, na što bi hronični bolesnici i meteoropate trebali obratiti pažnju, te se prikladno obući.

U ostatku dana, toplije i ugodnije u cijeloj zemlji.

Na jugu osjetljive osobe bi trebale više povesti računa zbog povećanog indeksa UV zračenja.

—–

BIHAMK

Saobraća se bez vanrednih ograničenja, uz dobre vremenske uslove

Zbog saobraćajne nesreće, u kojoj su učestvovala tri putnička i jedno teretno vozilo, a koja se dogodila u mjestu Lendava (M-17 Konjic-Jablanica), saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na početku ove radne sedmice na većini putnih pravaca u Bosni i Hercegovini saobraća se bez vanrednih ograničenja, uz uglavnom dobre vremenske uslove. Jedino ponegdje uz riječne tokove, u ovim jutarnjim satima, magla smanjuje vidljivost. Apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Na magistralnom putu M-17 na ulazu u Hadžiće zatvorena je jedna traka, pa se na ovom lokalitetu saobraća uz regulaciju semafora. Za ulazak u Hadžiće koriste se alternativni pravci (u oba smjera).

U toku su radovi na magistralnom putu M-5 u Sarajevu (tranzit, od kružnog toka u Hrasnom do skretanja za Vraca), zbog čega se svakim danom (osim nedjelje) u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća usporeno, jednom trakom.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Modriča-Gradačac, Semizovac-Olovo-Kladanj, Bugojno-Kupres, Vitez-Nević Polje, Ripač-Dubovsko, Doboj-Rudanka-Johovac, kao i na ulazu u Bugojno (iz smjera Rostova).

Zbog slijeganja ceste na ulazu u Vinac, iz smjera Donjeg Vakufa (M-5/16 Donji Vakuf-Jajce), u funkciji je samo jedna traka, a brzina je ograničena na 20 km/h.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)