Karađoz-begova medresa – 466 godina mudrosti i opstojnosti

Karađoz-begova medresa u Mostaru obuilježila je 466 godina od osnivanja i 28 godina od reaktiviranja svog rada.

Obilježavanje ovog značajnog datuma upriličeno je u atriju Karađoz-begove medrese, a svečani program izveli su učenici i učenice najstarije odgojno-obrazovne institucije u Hercegovini.

Programu su prisustvovali mr. Salem-efendija Dedovič, muftija mostarski, profesori, avspitači, zaposleni i učenici Karađoz-begove medrese, a koji su se zajedno podsjetili značaja i uloge Medrese u vremenu i prostoru na kome ona djeluje, ali i njene važnosti za mladost našeg naroda.

Tim povodom i u tom kontekstu poruku je uputio profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese i diplomant prve poslijeratne generacije.

“Ovaj dan nastavak je naše bogate istorije, tradicije, dan kada je rad Karađoz-begove medrese reaktiviran nakon 77 godina pauze. Zapravo, mi danas obilježavamo 466 godina obrazovanja koje ima u nasljeđe islamsku kulturu i tradiciju u našem gradu i gdje je tadašnja Karađoz-begova medresa bila preteča visokog obrazovanja u Mostaru i Hercegovini. Svako od vas treba da uloži svoj maksimum kako bi bio što bolji učenik, što bolji čovjek”, poručio je direktor Tulek.

Interpretacijama medresanskih ilahija i kasida program su upotpunili članovi i članice Hora Karađoz-begove medrese, dok su recitatori kroz određena obraćanja ukazali na važnost znanja.

U tom smjeru išla je i poruka mr. Salem-efendije Dedovića, muftije mostarskog i predsjednika Školskog odbora Karađoz-begove medrese.

“Ako želimo opstati ovde u Hercegovini, ako želimo da opstanemo na ovom tlu, na nama je da tražimo znanje i da se naukom najozbiljnije bavimo i u nauku ulažemo. Velike naše nade uprte su upravo u ovu školu. Od ove škole uveliko zavisi naša kultura, zavisi naša duhovnost, zavisi naš nacionalni, jezički i kulturni identitet”, istakao je muftija Dedović.

U toku svečanog programa nagrađeni su i najbolji učenici sa određenih takmičenja iz prošle školske godine. Tako su nagrade dobile: Fatima Tipura, Amna Baralija, Fatima Šehić, Amina Kukrica i Iman Demić.

Foto: Mirza Garib

(NovaSloboda.ba)