Njemačka zabranila ekstremnu desničarsku grupu Hammerskins Deutschland, policija pretresa stanove njenih članova

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser zabranila je ekstremističku krajnje desničarsku grupu Hammerskins Deutschland, kao i njene regionalne ogranke i pridruženu grupu Crew 38, saopštilo je ministarstvo u utorak.

Policajci su u ranim jutarnjim satima pretresli stanove 28 osumnjičenih članova udruženja u deset njemačkih pokrajina: Bavarskoj, Baden-Württembergu, Berlinu, Brandenburgu, Hesenu, Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, Rajni-Palatinat, Tiringiji i Saarlandu.

Njemačka neonacistička grupa je izdanak grupe bijelih supremacista iz SAD-a i postoji u Njemačkoj od ranih 1990-ih.

Hammerskins Deutschland stoji protiv ustavnog poretka i protiv ideje međunarodnog razumijevanja, saopštilo je ministarstvo. Svrha i djelovanje udruženja bili su suprotni krivičnom zakonu, dodalo je opravdavajući svoje postupke.

Koncerti koje je organizovala grupa korišteni su za širenje njihove desničarske ekstremističke ideologije, takođe među nečlanovima, navodi ministarstvo.

Savezna i državne vlade radile su zajedno više od godinu dana na pripremi zabrane. Takođe su sarađivali sa američkim partnerskim vlastima.

Prema ministarstvu, to je 20. desničarska ekstremistička organizacija u Njemačkoj koja je do danas zabranjena.

Zabrana je “težak udarac organizovanom desničarskom ekstremizmu”, kazala je Faeser. Ovo šalje “jasan signal protiv rasizma i antisemitizma”.

Desničarski ekstremizam je i dalje “najveća ekstremistička prijetnja našoj demokratiji”, naglasila je, dodajući da “zbog toga nastavljamo djelovati sa svom odlučnošću na uništavanju desničarskih ekstremističkih struktura”.

(Fena)